Hummusowy sezon czas zacząć. Każda pora roku ma swoje perełki. Wiosna to zdecydowanie zieleń. To mój ulubiony kolor. Świeżość, smak, soczystość. Tym rządzi się wiosna. Hummusy wiosenne są bardzo aromatyczne. Z czego je robić? Przykład poniżej.
Sezon szparagowy w pełni. Pieczone, gotowane, duszone czy smażone. W towarzystwie soku z cytryny i czosnku. To szybkie, proste i smaczne dania. Trochę ubolewam nad tym, że ograniczamy się tylko do gotowania. Traktujemy je po macoszemu. Trochę tak od niechcenia. Szukajmy nowych zastosowań tych zielonych i białych łodyg. Dają duże pole do popisu. Na blogu macie kilka przykładów, co zrobić ze szparagami. Będzie ich więcej
SKŁADNIKI:
– 15 łodyg cienkich szparagów
– 1,5 szklanki (1 puszka) gotowanej ciecierzycy
– 3 łyżki tahini (użyłem TEJ)
– 2 starte ząbki czosnku
– 4 gałązki tymianku
– sok z cytryny, sól do smaku
– 1 łyżeczka chlorelli (użyłem TEJ)
– ½ łyżeczki mielonego kminu
WYKONANIE:
– szparagi ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą
– do miski włożyć szparagi, ciecierzycę, czosnek i listki tymianku i dokładnie zmiksować blenderem lub malakserem
– dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować
– przełożyć do miski, polać oliwą, posypać listami tymianku, kminem
super
Użyłam do tortilli, do tego świeży szpinak, mięta, koperek i inne dodatki. Wyszło naprawdę super. Pyszny hummus.