Za mną pierwsze warsztaty w SPOT. w Poznaniu. Tematycznie były związane z bulwami i korzeniami. Było słodko i wytrawnie. Małe dania, przekąski, obiadowo, ciastka, brwnie z zaskakującym składem i kakaowy krem.
Ten ostatni zrobił prawdziwą furorę. Dlaczego? Po pierwsze prosty i szybki w wykonaniu. Po drugie smak a po trzecie jest widowiskowy. Pieczone bataty zmiksowane z kakao, syropem z agawy i korzenne przyprawy. Do tego śmietanka kokosowa i kwaskowe wiśnie. Nic więcej nie potrzeba. Szybko, prosto, smacznie
SKŁADNIKI:
– 2 spore bataty
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 2 łyżki kakao
– 5 łyżek syropu z agawy lub innego
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 puszka 400 g mleka kokosowego (min. 17% tłuszczu i 75% kokosa), wstawiona na 2 dni do lodówki
– 1 opakowanie ok. 400 g wiśni (mogą być mrożone lub z kompotu)
WYKONANIE:
– bataty obrać, pokroić w grube słupki i upiec do miękkości w 180°C. Wystudzić
– bataty, kakao, 3 łyżki syropu, mleko i cynamon przenieść do miski i dokładnie zmiksować np. blenderem ręcznym
– z puszki wyjąć tylko biała, stałą część. Dodać 2 łyżki syropu i ubić na puszysto
– układać w słoiczkach warstwami mus, wiśnię i śmietankę. Wstawić na godzinę do lodówki
Na 4 takie, jak na zdjęciu po 125 ml
wITAM,
czy moze Pan powiedziec na ile takich „pucharków” jest ten przepis?
ach te dzieciaki
Pozdrawiam
Robiłam ostatnio gorącą czekoladę z batatów, ale Dziecko wolało jeść łyżeczką, więc następnym razem będzie taki deser!
Pozdrawiam
tak
czym można zastąpić syrop z agawy?
czy może być miód?
Real Thai
Deser cudowny!
Dzień dobry,
Jakiego mleka kokosowego Pan użył?