To ciasto z powodzeniem można serwować na Boże narodzenie. Jest pełne świątecznego smaku. Cytrusy i przyprawy korzenne. Do tego kakao. Nie ograniczam się do tych smaków tylko w święta. Korzystam z ostatnich tygodni świeżych pomarańczy.
Kiedyś usłyszałem, że brownie bez jajek to nie brownie. Można iść tym tropem i powiedzieć, że pasztet bez mięsa to nie pasztet itd. Tęgie głowy kulinarne tego Świata, już dawno wprowadziły roślinne składniki do różnych dań. Podobnie jest z ciastami. Przykład złamania tradycji znajdziecie na blogu, jak i w mojej książce. Czy brak jajek lub nabiału oznacza, że wypiek będzie gorszy? Sami się już przekonaliście, że nie. Podobnie jest w tym cieście.
SKŁADNIKI:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej tortowej
– ¾ szklanki kakao
– 1 szklaka dowolnego nierafinowanego cukru
– 2 łyżeczki sody
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka kardamonu
– 2 spore pomarańcze
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub innego
– 2 łyżki tahini
WYKONANIE:
– Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Obrać owoce i zmiksować wraz z olejem, cukrem i tahini na gładko
– pozostałe składniki dokładnie wymieszać i wlać ciekłe. Dokładnie wymieszać
– foremkę 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę (powinna być gęsta), wyrównać wierzch
– piec 25 minut w 175°C
– przed upieczeniem można na wierzch położyć cienkie plastry pomarańczy
Jest dodana w ciekłych składnikach
Czy startą skórkę dodajemy potem do masy? Bo nie do końca wynika to dla mnie z przepisu. Dzięki za odpowiedź.
Zetrzeć skórkę, a następnie obrać z białej osnowy i zmiksować sam miąższ
Dobry wieczór! Zamierzam wykonac to ciasto na Boże Narodzenie,jednak mam takie szczescie że przy pieczeniu czesto mi cos nie wychodzi,więc wolę wpierw dopytac…;) Czy dobrze zrozumiałam,że najpierw należy zetrzeć skórkę z pomaranczy,a nastepnie srodek owoca wraz z białymi skórkami,wlóknami itd zmiksowac? Czy wydobyć sam miązsz? Starta skórka idzie potem do masy?
Też często je robię
Ciasto rewelacyjne. Robiłam je już kilka razy i za każdym razem wychodzi pyszne.
powinno być ok, tylko smak nie będzie już tak wyraziście cytrusowy
Mogłabym zastąpić pomarańcze truskawkami? Czy ciasto zrobi się zbyt rzadkie?
Pół szklanki
Mogę zastąpić cukier syropem klonowym.Jeśli tak w jakiej ilości dodać?
Wyszło przepysznie 😀
Wyszła pyszność!
O już wiem co słodkiego zaplanuję na najbliższy weekend 😉 Dziękuję za słodki pomysł. Mam nadzieję, że będzie się zaliczał do tych smacznych.