Nadciągają afrykańskie upały. Koniecznie trzeba wcinać aromatyczne chłodniki. Botwinkowe, ogórkowe, bazyliowe, brokułowe i inne. Mają być zimne. Proste w wykonaniu. Aromatyczne i co ważne zdrowe. Lekkie.
Można robić z surowych warzyw lub z tych krótko gotowanych. Z dużą ilością koperku czy tartej rzodkiewki lub kalarepy. Mój ulubiony w tym roku to zielony. Brokuły, bazylia, młoda cukinia, jarmuż i chlorella. Przepełniony żelazem i chlorofilem. Idealny dla wszystkich mających problemy z poziomem tego pierwiastka. Koniecznie z sokiem cytrynowym i czosnkiem.
SKŁADNIKI:
– 1 główka brokułu
– 2 garście bazylii
– 5 średnich gałązek jarmużu
– 3 małe cukinie
– sok i skórka z cytryny
– 1 spory pęczek koperku
– 2 spore starte ząbki czosnku
– sól i pieprz do smaku
– 2 szklanki wody
– 3 szklanki dowolnego, niesłodzonego mleka roślinnego
– 1 łyżeczka łagodnego curry w proszku
– ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– 1 łyżeczka chlorelli (użyłem TEJ)
WYKONANIE:
– do garnka włożyć same różyczki brokułu, bazylię, listki jarmużu bez twardych nerwów, pokrojoną w plasterki cukinię. Wlać wodę. Przykryć i gotować 25 minut
– całość zmiksować blenderem. Dodać mleko, chlorelle, curry, starty czosnek, sok i skórkę z cytryny, kmin, sól i pieprz do smaku i ponownie dokładnie zmiksować
– dodać drobno posiekany koperek
– chodnik włożyć do lodówki aż będzie zimny
– wlewać do miseczki. Posypać koperkiem, dodać małe pokrojone pomidorki i sezam