Humusów Ci u nas dostatek. Kto by pomyślał kilka lat temu, że będą w niemal każdym sklepie. Klasyczne i smakowe. Na temat ich, jakości nie będę dyskutował. Są wybitne i takie, że kit z okna to rarytas
Klasyczny hummus jest z gotowanej ciecierzycy z dodatkami. Kiedy zależy nam na czasie korzystamy z ziaren w puszce. Nie wszyscy przepadają za tą opcją. Co zrobić by w czasie krótszym niż 45 minut mieć swojego gotowca? Zrobić oszukany hummus z zielonej soczewicy.
Testowałem różne odmiany tego strączka i zielona jest najlepsza. Idealne w smaku w połączeniu z tahini, czosnkiem i cytryną. Wykończenie ostrą oliwą i posiekaną kolendrą. W ten oto sposób powstał oszukany hummus na szybko
SKŁADNIKI:
– 3 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej
– sok i skórka z cytryny
– 5 łyżek tahini
– 2 starte ząbki czosnku
– sól do smaku
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– oliwa do polania i kolendra do posypania
WYKONANIE:
– soczewice dokładnie zblendować. Nie może mieć żadnych grudek
– dodać czosnek, sok i skórkę z cytryny, tahini i ponownie zblendować
– dodać kmin i sól d smaku
– wyłożyć na talerz, polać oliwą i posypać posiekaną kolendrą
około 1.5 szklanki suchej
Takiej wersji nie znałam, chociaż ostatnio wyczytałam, że shumusić można wszystko.Wygląda interesująco a z przepisu wnioskuje,że będzie dobre.Zapraszam również do mnie
http://rodzinawyjatkowa.blogspot.com
3 szkl ugotowanej soczewicy ile to jest nieugotowanej ?
zdecydowanie świetny pomysł! uwielbiam zarówno ciecierzycę (hummus to życie :D) jak i soczewice, więc na pewno spróbuję go w tej wersji!