ULUBIONY PASZTET WIELKANOCNY
weganon 2 kwietnia 2017

DSC_0024

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pasztetów. Podane w grubych plastrach z ulubionymi sosami. Ćwikłą, śmietankowym chrzanowym, tatarskim lub wiosennym majonezowym. Tworzą smaczną całość.

Każdy ma swój ulubiony pasztet. Najczęściej na bazie soczewicy, fasoli czy ciecierzycy. Z dodatkiem duszonej cebuli z przyprawami, natką, koperkiem lub jarmużem. Ważne są dodatki smakowe. Suszone pomidory i przyprawy. Najlepszy pasztet to idealnie schłodzony. Dobrze się kroi.

W tym roku będzie nowy pasztet. Z ciecierzycy, kaszy jaglanej, jarmużu i suszonych pomidorów. Czy zasmakuje współbiesiadnikom? O to jestem spokojny, bo wegańskie pasztety to hit świątecznych stołów :)

DSC_0002

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
– 1 szklanka pestek słonecznika zmielonych na mąkę + do posypania foremki
– 2 średnie cebule        
– 2 starte ząbki czosnku
– 2 liście laurowe
– 3 ziarna ziela angielskiego
– 3 ziarna jałowca
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżka oregano
– 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
– słoik ok. 300 g suszonych pomidorów w oleju
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– 1 łyżeczka słodkiego żółtego curry
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
– 3 spore liście jarmużu

WYKONANIE:

– liście jarmużu zanurzyć na chwilę we wrzątku a następnie przełożyć do zimnej wody. Oderwać listki od łodyżek. Łodyżki wyrzucić
– cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na złoto na odrobinie oleju rzepakowego razem ze szczyptą soli, zielem, liściem i jałowcem. Wyjąć przyprawy. Pod koniec smażenia dodać oregano, kolendrę, curry, tymianek, jarmuż i starty ząbek czosnku oraz odcedzone z oleju pomidory.
– do miski włożyć wszystkie składniki na pasztet prócz słonecznika i dokładnie zmiksować na gładko. Dodać słonecznik. Doprawić sola i pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku i dokładnie wymieszać.
– foremkę na pasztet wysmarować cienko olejem i wysypać zmielonym słonecznikiem (dla foremek aluminiowych), lub wyłożyć papierem do pieczenia (dla form metalowych). Wyłożyć masę, wyrównać wierzch. Piec około 50 min w 180 stopniach. Wystudzić, włożyć do lodówki. Kroić dobrze schłodzony

DSC_0009

DSC_0032

DSC_0027

10 Komentarze

  1. Pasztet wygląda naprawdę świetnie. I bardzo apetycznie. Uwielbiam wegańskie potrawy. Myślę, ze czas wypróbowac Twój przepis

  2. Zrobiłam, tylko zamiast jarmużu dałam szpinaku. Pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno. Dziękuje za super przepis.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *