KROKIETY WEGANONA :)
weganon 9 marca 2017

DSC_0091

Najfajniej jest tworzyć coś z niczego lub z resztek. Gdy produkty są już w gotowej wersji to mamy pół sukcesu. Wystarczy wymieszać i nadać kształt. Upiec, ugotować lub zmielić. Na słodko lub wytrawnie. Na obiad, śniadanie lub podwieczorek.

W ten sposób powstały krokiety. Zawsze mam nadmiar składników w lodówce i szafkę pełną różności. Soczewica, kasza jaglana, suszone pomidory, liście jarmużu. Dla kształtu mielony słonecznik. Kilka ruchów blenderem i masa gotowa. Uformowane krokiety wędrują do piekarnika.

Z czym je wcinać? Z surówką z kiszonej kapusty, puree z ziemniaków i groszku. Można je również zapakować w bułkę z dodatkiem sosu majonezowego z pomidorem, sałatą i korniszonami. Możliwości jest wiele :)

DSC_0081

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka drobno zmielonego słonecznika
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– 3 spore gałązki jarmużu
– 1 słoik suszonych pomidorów w oleju ok 300 g
– 1 łyżka oregano
– 1 łyżeczka tymianku
– 2 starte ząbki czosnku
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– soczewicę ugotować do miękkości w wodzie. Odcedzić i wystudzić
– pomidory odcedzić z oleju
– kaszę, soczewicę i pomidory dokładnie zmiksować. Dodać pozostałe składniki, wymieszać
i doprawić do smaku solą i pieprzem
– z masy formować krokiety. Układać na papierze do pieczenia. Piec 25 minut w 190°C

DSC_0093

DSC_0100

DSC_0095

10 Komentarze

  1. Robię jutro! A miałam”tylko” przejrzeć bloga,aby znaleźć jakieś fajne ciasto na.Wielkanoc… Dziękuję:)

  2. Moje nie wyszły zbite, ale może z piecyka takie wyjdą :) Nie wiem jak udało Ci się osiągnąć takie idealne kształty.

  3. To najpyszniejsze kotlety, jakie kiedykolwiek jadłam! Powalają smakiem i zbitą konsystencją :) z niecierpliwością czekam na każdy nowy przepis. Pozdrawiam :)

  4. Ha! Najlepsze przepisy to chyba właśnie tak powstają – z resztek:) pozdrawiam!

  5. Zobaczyłam post na Facebooku i od razu wzięłam się do roboty, świetny pomysł na szybki obiad :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *