Każdego roku staram się wprowadzać pewne nowości na świąteczny stół. Nowość polega na zmianie formy i dodaniu nowych składników. Jednak charakter powinien pozostać bardzo uroczysty.
Tarty na wigilijnym stole królują w moim domu od lat. Zawsze w składzie jest mak, przyprawa piernikowa i bakalie. Wszystko zatopione w aromatycznej czekoladzie. Pięknie prezentuje się na stole i spokojnie zastępuje makowiec. Co ważne nie trzeba jej piec i jest bez glutenu.
W tym roku nowym elementem będzie zieleń na tarcie. W swojej kuchni nie stosuje sztucznych barwników. Niestety połączenie ubitej śmietanki kokosowej z wyciągiem z mięty czy szpinaku nie przyniosło oczekiwanego efektu. Śmietanka była dziwna w smaku i niestety nie trzymała swojej formy.
Od niedawna testuję czystą formę chlorelli. Ten wspaniały glon ma piękny zielony kolor. Więcej o nim napiszę w osobnym poście, ale to zielone złoto pełne dobroczynnych składników. Dodatek chlorelli do śmietanki kokosowej spowodował, że stała się zielonkawa i smakuje idealnie.
SKŁADNIKI:
Na formę o wymiarach 28 cm w wyjmowanym dnem
Na spód:
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 szklanka orzechów włoskich
– 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
– 3-4 łyżeczki dowolnej gęstej konfitury (idealne jest z pomarańczy)
Na masę:
– 2 czekolady 70% po 100 g
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego (użyłem migdałowego)
– 3-4 łyżki syropu daktylowego lub klonowego
– ½ szklanki mielonego maku
– 1 szklanka rodzynek
– 1 szklanka drobno siekanych orzechów włoskich
– 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
Na zieloną śmietankę
– 2 puszki mleka kokosowego po 400 g (najlepiej o zawartości kokosa powyżej 80% i tłuszczu 17%), wstawiona na 1 dzień do lodówki
– 2 płaskie łyżeczki chlorelli (używam najlepszej jakościowo na rynku) POLECAM TĄ
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2-3 łyżki pudru z cukru kokosowego (zmielony cukier kokosowy)
WYKONANIE:
Spód:
– wszystkie składniki prócz konfitury zmielić prawie na mąkę w malakserze. Wsypać do miski i dodać konfiturę. Powinna powstać gliniasta masa jak na trufle
– dno i boki formy wylepić masą
Masa:
– mleko wlać do garnka. Podgrzewać aż zacznie parować. Dodać połamaną czekoladę, syrop i przyprawę. Wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
– masę wyłożyć na spód i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki aż masa ostygnie
Zielona śmietanka:
– z puszek wyjmujemy tylko biała stałą część (wodę wylewamy). Przy pomocy trzepaczki ubijamy masę na puszysto. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy
– masę przenosimy do rękawa cukierniczego z tylką i wyciskamy masę na krem czekoladowy
– wstawiamy do lodówki na kilka godzin
wesołych
Dziękuję :). Właśnie się chłodzi połowa w sylikonowym i idę robić krem :D. Mam nadzieję, że wyjdzie i zrobi furrorę hehe :). Wesołych Świąt :D!
średnica 28 cm z wyjmowanym dnem
Na jakiej blaszcze robisz tę tartę bo strasznie mi się spodobała, już dorwałam chlorellę ale nie wiem czy nie mam za duzego wymiaru blachy :D.
dziękuję
spirulina da bardziej niebieski kolor i w tej temperaturze zrobi się bura
A czy chlorelle można zamienić na spiruline? I to i to jest paskudne to może i spirulina tu pasuje?;)
Ogłoszenie matrymonialne
Poszukuję mężczyzny który będzie robił mi takie cuda! A jeszcze lepiej jakbyśmy robili je razem 😀 hehe
na prawdę są to cuda, wszystko wygląda przepięknie a smakuję z pewnością jeszcze lepiej!!
wszystkie pasują
Mam pytanie w sprawie orzechow. Jakimi orzechami zastapilbys orzechy wloskie? Do wyboru mam : nerkowce,ziemne lub migdaly.
Bardzo chce te tarte zrobic na swieta,ale nie chce tesciowej zamordowac
Prezentuje sie wybornie! Chetnie bym ugryzla 😉 Pozdrawiam, Daria x
Piękna. Prezentuje się prawdziwie świątecznie
ja mam swoje już wysłużone. Kupiłem w Duce. Widziałem też w Tesco
podaj adres Mistrzyni
jest przepiękna mistrzu! przyjedź do mnie z takimi pysznościami na święta!
O mniam!:) kolejna tarta ustawiła się w kolejce do wypróbowania:) A mógłbyś polecić jakieś dobre jakościowo formy z wyjmowanym dnem? Dzięki!:)
więcej słonecznika lub wiórków albo pestki z dyni
chlorella sama w sobie jest dziwna w smaku. Dlatego zawsze ją łączę z innymi składnikami, które maskują jej smak. Myślę, że matcha też by się nadała
Juz mam jedna tarte Twoja w lodowce,a chcialoby sie juz nastepna robic:). Na Swieta zrobie na pewno! Ja czesto aby uzyskac kolor zielony dodaje herbate Matcha. Ciekawe,czy i tu by sie sprawdzilo? Czy Chlorella ma jakis smak? Zapach?
Jak mozna by wymienic orzechy ? Wiecej slonecznika? Nie zmieni sie za bardzo smak ?