W czasach mojego dzieciństwa (dość dawno ) słodycze były prawdziwym rarytasem. Deficyt towarów w sklepach był przytłaczający. Wyroby czekoladopodobne zwalały z nóg swym obrzydliwym smakiem.
Były jednak też perełki. Blok czekoladowy, krówki czy irysy. Doskonale pamiętam smak tych cukierków. Maku oczywiście było tyle, co kot napłakał, ale był. Miękkie i ciągnące. Mleczne i zarazem maślane w smaku.
Z czasem powstawały domowe receptury tych słodkości. Nie ustępowały smakiem tym ze sklepu. Kajmak z mleka skondensowanego lub mleka w proszku. Cukier i inne dodatki. Składników było niewiele. Jedyna trudność to wykonanie.
Wersja wegańska irysów nie jest jakaś skomplikowana. Nierafinowany cukier trzcinowy, mleko i olej kokosowy, mak i skórka z cytryny. Tak niewiele a tak wiele radości i smaku
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
– skórka z 1 cytryny
– szklanka maku
– 2 łyżki stałego oleju kokosowego
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (min. 80% kokosa i 17% tłuszczu), wstawiona na kilkanaście godzin do lodówki
WYKONANIE:
– cukier wysypać na patelnię. Podgrzewać aż cukier zamieni się w płynny karmel (ciągle mieszamy by nie przypalił się)
– dodajemy biała stałą część z puszki (wody nie używamy) oraz olej kokosowy. Ciągle mieszając (idealna jest silikonowa łopatka) aż do chwili, gdy kropla wylana na talerzyk po chwili tężeje (trwa to kilka minut)
– wyłączyć grzanie i dodać mak i skórkę z cytryny. Wymieszać
– formę o wymiarach 20 na 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Odstawić aż ostygnie a następnie wstawić do zamrażarki do czasu aż masa całkowicie stężeje
– pokroić nożem na cukierki
– ja swoje przechowuje w lodówce, bo lubię takie chłodne
och jak mi przykro:( ale zrobiłam chałwę słonecznikową z ksylitolem i jest super:):):):):):)
niestety te cukry akurat nie karmelizują się
od razu przepraszam za moje pytanie:) czy cukier możemy zastąpić czymś innym np. erytrolem, ksylitolem? oddałabym królestwo za takiego iryska ale nie mogę cukru:(
temperatura w lodówce jest zbyt wysoka dla tych cukierków
A czy można schować do lodówki, a nie do zamrażarki?
Czasem te z 75% zawartością tężeją, ale z niższą niestety nie
Mam pytanie,a jesli mleko bedzie z mniejsza zawartoscia kokosa to nie stezeje?pozdrawiam
nie ma znaczenia
Mak mielony czy cały?
dziękuję i wzajemnie
Zatem kolejny przepis ustawiam w kolejce „do wykonania wkrótce”:) ..jak już zjemy chałwę słonecznikową (od wczorajszego wieczora dzielnie się trzyma, jeszcze;))) i…wykonane dzisiejszym wczesnym rankiem czekoladki z masłem orzechowym (jako słodka niespodzianka na urodziny Najbliższego:) ..a jutro będą rogaliki drożdżowe (to jedyna „rzecz” z glutenem, jaką spożywamy, bo te rogale są tak smaczne, że nie możemy się opanować:)))
Uśmiechniętego niespodzianek pełnego dnia:)