Dynia makaronowa z roku na rok zdobywa szersze grono miłośników. I dobrze. Prosta w przygotowaniu. Efektowna w wyglądzie i inna niż wszystkie. Przecinamy na pół i pieczemy.
Są 3 szkoły przygotowania. Pierwsza. Przeciąć w poprzek. Druga. Przecięcie wzdłuż (metoda dla siłaczy) oraz pieczenie w całości i gdy zmięknie wtedy jest przecinana. Każdy znajdzie swój sposób.
Jeżeli chodzi o sosy to nie ma tu ograniczeń. Serwujemy taki, który najbardziej nam odpowiada. Miąższ można wyjąc na talerz lub jeść prosto z dyni.
SKŁADNIKI:
– 1 dynia makaronowa
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 1 cebula
– 1 puszka pomidorów lub 8 podłużnych świeżych
– sól i pieprz do smaku
– ½ łyżeczki wędzonej papryki
– 1 łyżka oregano
– 1 łyżeczka curry
– 1 pęczek natki pietruszki
WYKONANIE:
– dynie przeciąć wzdłuż lub w poprzek. Piec w 190 stopniach aż włókna zaczną się oddzielać i przypominać makaron w 190 stopniach. Widelcem rozdrapać włókna
– soczewicę zalać wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować blenderem
– Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać soczewicę, pomidory, drobno posiekaną natkę i przyprawy. Doprawić solą i pieprzem. Sos wyłożyć na dynię
to zależy od wielkości dyni, ale około godziny. Trzeba sprawdzać widelcem
Ile mniej więcej czasu picze się dynię?
wyjmujemy
Co robimy z pestkami wyjmujemy czy zostawiamy