Ostatnia pasta a raczej pasztet bez pieczenia ze słonecznika okazała się hitem. I słusznie, bo robi się szybko i prosta a tak jest najlepiej. Smarowidła powinny być ekspresowe. Mamy na coś ochotę i gotowe. Bez kilkugodzinnych krzątanin w kuchni. Otwieramy szafki, lodówkę. Wyjmujemy składniki. Miksujemy i mamy gotowca.
Pasty muszą być aromatyczne. Niektóre gotowe są mdłe. Nie przepadam za nimi (wyjątkiem są Primaviki). Jednak wolę własne. Zawszę dodaję zioła dla smaku. Suszone pomidory dają nam umami a ogórki małosolne lekko czosnkowego smaku.
Kasza jaglana, soczewica i słonecznik to wypełniacze i stanowią o kleistości masy. Czy moje pasty są przemyślane w składzie? Raczej nie. Dodaję to, co mam, ale ingrediencje muszą mieć wartościowe składniki. Białko, tłuszcze, cukry złożone, sole mineralne itd.
SKŁADNIKI:
– ½ szklanki kaszy jaglanej
– ½ szklanki zielonej soczewicy
– ½ szklanki pestek słonecznika
– 3 średnie ogórki małosolne
– 1 słoik suszonych pomidorów w oleju ok. 300 g
– ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
– mały pęczek koperku
– sól i pieprz do smaku
– ½ łyżeczki łagodnej curry
– ½ łyżeczki mielonej kolendry
– ½ łyżeczki oregano
WYKONANIE:
– kaszę przelać kilka razy wrzątkiem i ugotować w 1 szklance wody. Pod przykryciem i na małym ogniu. 10 minut. Pozostawić prze 15 minut pod przykryciem po wyłączeniu grzania. Wystudzić
– soczewicę ugotować do miękkości w wodzie i wystudzić
– słonecznik namoczyć w wodzie kilka godzin, odlać i przepłukać zimną wodą
– z pomidorów odlać olej (nie wyrzucać go. Idealny do smażenia)
– wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Doprawić sola i pieprzem do smaku
Bardzo, bardzo dziękuje
Proszę pozdrowić mamę
Skoro są pytania, to i powinny być odpowiedzi. Inaczej tego nie widzę
Życzę wielu kulinarnych inspiracji
Dzięki oprócz tego, że uwielbiam, Twoje przepisy, bardzo cenię to, że zawsze starasz się odpowiedzieć na pytania polecam bloga wszystkim znajomym, a moja mama została Twoją wielką fanką, potrafi pyknąć trzy Twoje dania dziennie i wciąż zachwycają i zaskakują ją smakami
Zdecydowanie tak
Czy myślisz, że komosa zamiast jaglanej się nada? Mam jaglanego malkontenta w domu
Wspaniała pasta i świetny skład, na pewno do zrobienia
Robiłam już wiele past słonecznikowych i każdy przepis był strzałem w dziesiątkę. Ten na pewno też mi będzie pasował
Można wiedzieć jakiej firmy suszone pomidory polecasz?