TARTA CZEKOLADOWA Z GALARETKĄ TRUSKAWKOWO – RABARBAROWĄ
weganon 24 maja 2016
DSC_0061
Połączenie rabarbaru, truskawek i czekolady to mistrzostwo Świata. Wszystkie te smaki idealnie do siebie pasują. Często w sezonie owocowym miksuje wszystkie składniki i wcinam do oporu. Gdy do tego dodam jeszcze miętę to nic więcej nie potrzeba.
 
Postanowiłem, że moje ulubione smaki połączę w tarte. Spód surowa klasyka bez zbędnego nadęcia. Wypełnienie tym razem stanowią dwie warstwy. Jedna to galaretka z truskawek i rabarbaru a druga to czekolada z truskawkami.
 
Taką tartą możecie zabłysnąć na urodzinach, imieninach lub innych przyjęciach. Pokażecie wtedy gościom, że wegańskie desery wyśmienicie smakują, wyglądają i są proste w wykonaniu.

 

DSC_0076
 
SKŁADNIKI:
 
Na spód:
– szklanka wiórków kokosowych
– szklanka pestek słonecznika
– szklanka niesolonych i nieprażonych orzechów ziemnych lub innych
– gęsta konfitura truskawkowa
 
Na galaretkę:
– 20 truskawek
– 2 łodygi rabarbaru
– 2 płaskie łyżeczki agaru
 
Na masę czekoladową:
– 2 czekolady 70% po 100 g
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– dowolny syrop do słodkości lub można pominąć
– truskawki, listki mięty
 
 
WYKONANIE:
 
Spód:
– orzechy, wiórki i słonecznik zmielić na drobne okruszki i wsypać do miski
– dodawać po łyżce konfiturę i dokładnie wmieszać ją w masę rękoma. Masa powinna być gliniasta, ale nie rozpadać się. U mnie wystarczyły 3 łyżki konfitury
– formę do tart z wyjmowanym spodem (lub tortownice) o średnicy ok. 30 cm wylepiamy masą. Najpierw brzegi a później spód (nie powinien być za gruby)
– wstawiamy do lodówki na czas robienia galaretki
 
Galaretka:
– truskawki wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojony w kostkę rabarbar i dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż wszystko się rozpadnie. Miksujemy blenderem na gładko
– dodajemy agar, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 1-2 minuty (jest to konieczne dla aktywacji agaru)
– gorącą galaretkę wylewamy na schłodzony spód. Chłodzimy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
 
Masa czekoladowa:
– do garnka wlać mleko, podgrzać prawie do wrzenia i dodać połamaną czekoladę. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Można dodać syrop (klonowy, daktylowy lub inny) do smaku
– masę wylać na galaretkę. Ułożyć połówki truskawek i wstawić do lodówki do stężenia masy czekoladowej

 

DSC_0055
DSC_0087

DSC_0067

DSC_0058

20 Komentarze

  1. Super ilość taka sama jak orzechów?
    Dziękuję Pan zawsze szybko odpowiada a Pana przepisy rewelacja wszytsko ok wychodzi

  2. Pieeeekne! Jak zwykle. Tylko syn alergia na orzechy mam nadzieję że Pan pomoże jak mogę zastąpić?

  3. Ok, dziękuję! :) Już nie mogę doczekać się następnej próby, mniam.
    PS. Zwykle mięsożernemu bratu też bardzo smakowało.

  4. najlepsze jest lekko tłuste. Migdałowe, orzechowe lub sojowe. Ryżowe i owsiane są zbyt wodniste

  5. Bardzo dziękuję za wskazówki :) Wprawdzie kiedy się pojawiły, tartaletki były już na dobre przyklejone do foremek… 😀 Co nie zmienia faktu, że smakują fantastycznie. Ale najwyższy czas zainwestować w formę z wyjmowanym dnem.
    Mleko kokosowe dobrze się sprawdziło, choć warstwa czekoladowa wyszła dosyć „ciężka” – może przez 22% tłuszczu w mleku kokosowym. Czy z ryżowym (albo jakimś innym?) byłoby trochę lżej?
    Dziękuję i pozdrawiam!

  6. surowe tarty i tartaletki najlepiej wychodzą w formach z wyjmowanym dnem. Jesli takiego nie ma to proponuje na dno układać pocięte paski papieru do pieczenia. Powinny wystawać poza formę i wtedy wyjąć całość podnosząc paski :)

  7. I jakiego najlepiej użyć mleka? Czy może być kokosowe?
    (Proszę wybaczyć proste pytania, jestem początkująca ;))

  8. Piękny przepis! Czy uda się zrobić podobne tartoletki – tzn. czy uda się je wyjąć ze zwykłych, metalowych foremek? (Albo co ewentualnie zmienić w spodzie, żeby się udało?) Pozdrawiam!

  9. Zrobiłam żeby właśnie zabłysnąć na kolacji im naszych niemieckich wegańskich przyjaciół. Bardzo pozytywnie zostało przyjęte i wygladalo cudnie. Super szybki przepis i smakuje wyśmienicie. Aby tak dalej!

  10. bez problemu się uda tylko musi stać np. na desce by podczas przenoszenia się nie połamała i krem się nie wylał. Różnica miedzy 30 a 24 nie jest taka duża i spokojnie ilość składników może być

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *