ORKISZOWE CEBULARZE Z WĘDZONYM TOFU
weganon 1 lipca 2015

W swojej wieloletniej bezmięsnej kuchni staram się nadawać wegański wymiar tradycyjnym potrawom polskim. Cebularze to lubelski klasyk jak krakowskie precle czy koguty z Kazimierza.
Bez problemu można dokonać małego przekrętu i stworzyć własną wersję.
Ciasto drożdżowe na bazie jasnej mąki orkiszowej z dodatkiem suszonego oregano.
Masa cebulowa to pół na pół cebula cukrowa, której uwielbiam smak i czerwona, która nadaje ostrości. Dopełnieniem smaku jest majeranek, wędzone tofu i czarnuszka.
Uwielbiam zasiąść na tarasie, wtrynić kilka cebularzy ze szklanką mleka owsianego :)

SKŁADNIKI:


Na ciasto:
– 3 szklanki jasnej mąki orkiszowej + 2 łyżki
– 25 g świeżych drożdży
– łyżka soli
– 1 łyżka słodziwa (u mnie syrop z agawy)
– 1 puszka pełnotłustego mleka koksowego 400 g
– łyżka suszonego oregano

Na masę cebulową:
– 2 spore cebule cukrowe
– 1 spora czerwona cebula
– 1 opakowanie wędzonego tofu 200 g
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki majeranku
– 2 łyżki czarnuszki


WYKONANIE:


Ciasto:
– mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i rozpuścić je, dodać słodziwo oraz 2 łyżki mąki
– przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe i wolne od przeciągów miejsce na 15 minut

Masa:
– cebule pokroić w piórka, dodać trochę soli,pieprzu, majeranek i poddusić na suchej patelni do miękkości. Można podlać lekko wodą i odparować
– dodać pokrojone w kostkę tofu i czarnuszkę i dokładnie wymieszać
– ponownie wyrobić ciasto przez chwilę
– urywać niewielkie kawałki i wałkując nadawać im okrągły kształt
– nakładać nadzienie pozostawiając trochę wolnego brzegu, który możemy posmarować słodkim mlekiem sojowym
– kładziemy na papier do pieczenia w pewnych odstępach 
– pieczemy 20 minut w 190°C

 

7 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *