SYROP Z KWIATÓW BZU, AKACJI, KONICZYNY, JASNOTY I MNISZKA
weganon 28 maja 2015

Każdy z tych kwiatów ma niesamowity aromat i smak. Teraz jest idealny czas na ich zbiór. Pozyskujemy je w słoneczne i suche dni. Mają wtedy najwięcej pyłku. Pamiętać trzeba by nie zrywać kwiatów z jednego zbiorowiska. Starajmy się nie karczować całego drzewa z pięknych kwiatów.
Syrop można otrzymać z każdego kwiatu osobno. Jest na blogu przepis na Miód mniszkowy, który jest oczywiście syropem.
W swojej kuchni często stosuję syrop z agawy, ale zdecydowanie do słodkości pasuje taki wielokwiatowy.
Przepis jest banalny. Kwiaty zalewa się wodą, dodaje cytrynę i odstawia na jakiś czas. Następnie odcedza, dodaje cukru i odparowuje. Ja stosuję cukier trzcinowy bo jest zdecydowanie zdrowszy od białego rafinowanego.
Po zagotowaniu syrop można przetrzymać pod kocykiem i sam się zapasteryzuje. Moje syropy przechowują się doskonale kilka miesięcy (w zasadzie do następnego sezonu).
Do czego używać? Do deserów, owocowych koktajli, do ziołowych herbat przy przeziębieniu.

SKŁADNIKI:


– 10 baldachów kwiatu bzu
– 10 kwiatostanów akacji
– 10 kwiatów mniszka
– 10 kwiatów czerwonej koniczyny
– 50 kwiatów jasnoty białej
– 1 cytryna
– 2 litry wody
– 2 szklanki cukry trzcinowego


WYKONANIE:


– oczyszczone kwiaty układamy na przemian z pokrojoną w plastry cytryną w słoju
– zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 dni. Kilka razy w tym czasie mieszamy zawartość słoja
– po 2 dniach odcedzamy płyn przez gazę. Pozostałość na gazie dokładnie wyciskamy
– do płynu dodajemy cukier
– całość gotujemy na małym ogniu do chwili uzyskania konsystencji syropu
– przelewany syrop do wyparzonych butelek i zakrywamy na kilka godzin kocykiem
– przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu

 

16 Komentarze

  1. Robie syrop z bzu na ksylitolu na 2l plynu ok 1kg.Rowniez nie gotuje powtornie, a tylko zalewam goracy do sloikow i przykrywam.Przechowuje w chlodnym garazu, ktory jest pod budynkiem na poziomie gruntu(nie podziemny).Ani jeden mi sie nie zepsul, a jeszcze w kwietniu wypijalam ostatnie porcje.

  2. TO JEST WSPANIAŁE SYROPY I WARTO JE BY ZROBIĆ DLA WŁASNEGO ZDROWIA CHYBA JE SOBIE ZROBIĘ Z TYCH WSZYSTKICH ZIÓL

  3. Cukier działa w tym przypadku jak konserwant. Ksylitol lub erytrol nie ma takich właściwości. Polecam cukier palmowy lub kokosowy. Konserwantem też są suszone jagody jarzębiny. 10 sztuk na 1 kg owoców. Zawierają naturalny kwas sorbowy, który działa jak konserwant. Wtedy nie trzeba dawać dużo cukrów.

  4. Mam pytanie odnośnie cukru. Nie mogę go spożywać. Zwykle zastępuję go ksylitolem lub erytrolem, który nie wchłania się i wydalany jest ponoć w niezmienionej postaci. Cukier trzcinowy również odpada. Jak to jest z przechowywaniem syropu z w/w cukrami? Chciałabym robić dżemy, ale nawet ze zwykłym cukrem psują się szybko, jak dodam za mało. Nie lubię tak słodkich dżemów. Czy takie syropy i dżemy na ksylitolu zepsują się szybciej? Czy jest jakiś inny, ale zdrowy sposób konserwacji? Również chciałabym zatrzymać lato w słoikach. :)

  5. spokojnie można pominąć. Ten syrop zawiera moje pomysły a każdy może dorzucić coś od siebie :)

  6. słój powinien stać w chłodnym miejscu?
    czy mogę dodać gałązkę mięty lub melisy?

  7. Boski :) właśnie spróbowałam maceratu z rozpuszczonym już cukrem. Pomyslałam, że może kolejnym krokiem będą zdrowotne karmelki!

  8. Bałam się, że syrop będzie zbyt intensywny. Gdy przemieszywałam składniki, zapach był mocny ale już przy samym gotowaniu złagodniał. :)

  9. Właśnie zrobiłam, choć bez jednego składnika (mniszka), ale i tak jest pyszne! Całkiem inny smak, niż kupne syropy. Niebo w gębie!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *