NADZIEWANE PIECZONE BATATY
weganon 10 lutego 2015
Pieczone ziemniaki pod każdą postacią chyba lubi każdy ale pieczonych batatów nie da się porównać z żadną pyrom.  Bataty najpierw obgotowałem a później wydrążyłem środek, który napełniłem aromatyczna mieszanką składającą się z małej brązowej soczewicy, grzybów i pora. Mieszankę doprawiłem czosnkiem, tymiankiem sola i pieprzem. Po upieczeniu całość polałem czosnkowym sosem z nerkowców i z natka pietruszki. Jedna połówka batata wystarczy by być najedzonym porządnie.


SKŁADNIKI:
 
– 2 spore bataty
– pół szklanki drobnej soczewicy
– 10 średnich pieczarek
– zielona część sporego pora
– pół łyżeczki tymianku
– 1 rozgnieciony ząbek czosnku
– sól i pieprz do smaku
 
WYKONANIE:
 
– bataty dobrze wyszorować, przekroić na pół i ugotować na pół miękko w lekko osolonej wodzie. Wyjąć i wystudzić a następnie wydrążyć środki (nie wyrzucać bo przydadzą się na pastę czerwoną)
– soczewicę ugotować do  miękkości
– pieczarki i pora drobno pokroić i najpierw lekko przesmażyć na oleju a następnie dodać trochę wody i dusić do miękkości.
– składniki wypełnienia dokładnie wymieszać, dodać tymianek i czosnek oraz sól i pieprz do smaku
– masą wypełnić połówki batatów i piec 30 minut w 180°C
– po upieczeniu polać sosem i posypać natką pietruszki
 
 
 

 

8 Komentarze

  1. Dzieki za info, poszukam, myslisz, ze powinienem kupic dzien wczesniej, czy moga polezec? jak bylo w Twoim przypadku? a jaki ksztalt powinny miec? Daria miala jakis problem…

  2. Tak, bataty świeże. Ja kupuje na bazarach na stoiskach gdzie jest żywność importowana ale i też ostatnio widziałem w kilku hipermarketach

  3. wczoraj batat chciałam zapiec właśnie w podobny sposób, ale kształt jakoś nie odpowiadał także inaczej go zjadłam – w każdym razie, ten przepis na pewno wykorzystam, bo uwielbiam takie smaki :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *