ZIELONA PASTA
weganon 17 stycznia 2015

Przychodzi taka chwila, kiedy zastanawiam się czym mam posmarować chleb żytni na zakwasie i co zrobić z zalegającymi pozostałościami różnych warzyw. Przykładem rozwiązania jest zielona pasta, która składa się z awokado, jarmużu, oliwek i rukoli z dodatkiem pestek słonecznika.

Świetnie sprawdza się jako pasta kanapkowa ale też jako dodatek do makaronu czy sos do pieczonych warzyw.
Pasta jest bardzo aromatyczna a dodatek oleju z pestek dyni potęguje ten aromat. Jak widać nawet z pozostałości po innych daniach można wykombinować niezłe cudo :-)




SKŁADNIKI:


– 1 awokado
– garść rukoli
– garść jarmużu (bez grubych nerwów i łodyżek)
– 10 oliwek zielonych
– łyżka ziaren słonecznika
– łyżeczka oleju z pestek dyni
– sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:


– obrane awokado, jarmuż, rukolę, oliwki i słonecznik zmiksować możliwie na gładką masę
– dodać olej, sól i pieprz.
– pastę można przechowywać w chłodnym miejscu do tygodnia ale raczej zostanie skonsumowana o wiele wcześniej :-)

 

 

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *