Przychodzi taka chwila, kiedy zastanawiam się czym mam posmarować chleb żytni na zakwasie i co zrobić z zalegającymi pozostałościami różnych warzyw. Przykładem rozwiązania jest zielona pasta, która składa się z awokado, jarmużu, oliwek i rukoli z dodatkiem pestek słonecznika.
Świetnie sprawdza się jako pasta kanapkowa ale też jako dodatek do makaronu czy sos do pieczonych warzyw.
Pasta jest bardzo aromatyczna a dodatek oleju z pestek dyni potęguje ten aromat. Jak widać nawet z pozostałości po innych daniach można wykombinować niezłe cudo
SKŁADNIKI:
– 1 awokado
– garść rukoli
– garść jarmużu (bez grubych nerwów i łodyżek)
– 10 oliwek zielonych
– łyżka ziaren słonecznika
– łyżeczka oleju z pestek dyni
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
– obrane awokado, jarmuż, rukolę, oliwki i słonecznik zmiksować możliwie na gładką masę
– dodać olej, sól i pieprz.
– pastę można przechowywać w chłodnym miejscu do tygodnia ale raczej zostanie skonsumowana o wiele wcześniej
Dokładnie. Zmieszanie ze sobą różnych składników i doprawienie odpowiednimi przyprawami działa cuda.
pasty to najlepszy sposób na niemarnowanie żywności