Podejrzewam, a raczej jestem pewny, że nasz kraj ma najwięcej na świecie rodzajów placków ziemniaczanych. Kiedy przejrzymy regionalne propozycje, to spotkamy różne składy i sposoby smażenia. Plińce na Mazurach i Warmii, placki z blachy na Śląsku Górnym i Opolskim, z dodatkiem drożdży z Grudziądza i okolic, z dodatkiem kaszy gryczanej na Podkarpaciu. Można wyliczać w nieskończoność. Ziemniaki tarte na grubych i małych oczkach. Z dodatkiem przeróżnych przypraw: sól, pieprz, majeranek. Smażone na oleju, blachach smarowanych smalcem lub bez. Czy w naszej przedwojennej kuchni placki ziemniaczane były inne? Były takie, jakie dziś znamy, ale również takie, które dziś są smażone tylko w domach mieszkańców z Kresów Wschodnich.
Jednym z największych województw II RP, było województwo wołyńskie. Graniczyło z województwami: lubelskim, poleskim, tarnopolskim i lwowskim. Do dziś możemy znaleźć wpływy kulinarne wschodniej części Lubelszczyzny pochodzące z Wołynia. Mieszkańcy powiatu włodzimierskiego i lubomelskiego po II wojnie, przybyli między innymi na ziemie obecnej wschodniej Lubelszczyzny. Przywieźli ze sobą kulinarne dziedzictwo dawnych ziem II RP. Jedną z takich potraw są placki z tartych ziemniaków z dodatkiem kaszy jaglanej. Wyjątkowym dodatkiem jest siekany kudroń, czyli bluszczyk kurdybanek oraz majeranek. Zastanawia Was pewnie, po co dodatek kaszy jaglanej. Na zachodniej części Wołynia, powszechnie uprawiano proso. Robiono z niego kaszę jaglaną, którą spożywano na różne sposoby. Jej dodatek do potraw zwiększał objętość, smak i sytość. Podawano ja na słodko i wytrawnie. Placki są genialne w smaku. Niezwykle chrupiące. Dziś pewnie dodawano by do masy mąki pszennej uniwersalnej. Kiedyś dodawano tylko mąki pełnoziarnistej i to zazwyczaj orkiszowej. Nadaje ona plackom jeszcze bardziej wyjątkowego smaku. Placki podawano z sosem grzybowym, śmietaną czy posmarowane smalcem ze skwarkami. W Huszczy i okolicach również z dżemem wiśniowym i jabłkowym. Kolejny przepis na placki ziemniaczane odczarowany
SKŁADNIKI:
– 200 g kaszy jaglanej + 500 ml wody
– 1 kg ziemniaków
– 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 3 łyżki drobno posiekanych listków bluszczyka kurdybanka
– 1 łyżka suszonego majeranku
– sól i pieprz do smaku
– olej do smażenia
WYKONANIE:
– 200 g suchej kaszy jaglanej przepłukać kilka razy gorąca woda. Wsypać do garnka. Wlać 500 ml zimnej wody, dodać szczyptę soli. Przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień na bardzo mały i gotować 10 minut. Wyłączyć grzanie i odstawić do wystudzenia
– 1 kg ziemniaków obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach lub w malakserze. Nie odlewać płynu
– do ziemniaków dodać kaszę, 100 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej, 3 łyżki drobno posiekanych listków bluszczyka kurdybanka, 1 łyżkę suszonego majeranku, sól i pieprz do smaku
– całość dokładnie wymieszać
– na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką masę. Placki powinny być cienkie. Smażyć na rumiano z obu stron
Polecam zastąpić natką pietruszki
Ten bluszczyk, pierwsze słyszę można pominąć?