WIELKANOCNA BABA CYTRYNOWO-KAROBOWA
weganon 10 kwietnia 2019

DSC_0031

Stół wielkanocny bez baby to nie stół. Drożdżowa, muślinowa, gotowana, piaskowa, marmurkowa, szafranowa czy cytrusowa. Jest ich bez liku. W każdym domu jest ta ulubiona. Lukrowana, z polewą czekoladową lub oprószona cukrem pudrem. Pieczona w przeróżnych formach, o różnych wysokościach. Często z dodatkiem przeróżnych bakalii. Baby spotkacie w każdym rejonie kraju.

Babki piaskowe, maja to do siebie, że są często suche. Bez herbaty, ani rusz. Ja takich nie lubię. Ciasto ma być przynajmniej lekko wilgotne. Ta babka taka jest. Ma gęstą i zwartą strukturę. Oczywiście nie jest zakalcem. Jest dwukolorowa. Jasna cytrynowa warstwa, łączy się z ciemną z karobem. Bardzo przyjemnie łączą się te dwie warstwy. Na blogu pojawi się jeszcze jeden rodzaj babki i będzie nawiązywał do regionalnego smaku :)

DSC_0043

SKŁADNIKI:

– 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
– 1,5 szklanki mleka sojowego + ½ szklanki do ciemnej masy
– sok i skórka z 2 cytryn
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– 1 szklanka rodzynek lub suszonej żurawiny
– ½ szklanki nierafinowanego cukru
– ½ szklanki oleju rzepakowego
– ½ szklanki karobu (użyłem TEGO)
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

WYKONANIE:

– mleko wymieszać z sokiem i skórką cytrynową i odstawić na 10 minut. Dodać ekstrakt waniliowy, olej i wymieszać
– mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, cukrem, kurkumą i rodzynkami. Wsypywać stopniowo do ciekłych składników i mieszać trzepaczką. Masę podzielić na pół. Do jednej dodać karob i ½ szklankę mleka i wymieszać
– foremkę do baby o średnicy ok. 22 cm, wysmarować cienko olejem, wysypać mąką. Wlać masę jasną, a następnie ciemną
– formę wstawiamy na piekarnika nagrzanego do 180°C na około godzinę (do suchego patyczka). Wystudzić 10 minut w foremce, a następnie na kratce. Polać lukrem lub obsypać pudrem

DSC_0026

DSC_0017

DSC_0038

20 Komentarze

  1. Chciałabym zrobić tą babkę, ale w całości cytrynową, bez kakao i bakali. Jak wtedy z mlekiem (chodzi o te dodatkowe 1/2 szklanki)? I jeżeli nie daję rodzynek to zwiększyć jakoś ilość mąki i mleka?

  2. Upieklam na Święta, nie miałam dostępu do karobu więc użyłam kakao i wszylo pysznie :) Dziękuję

  3. Chciałabym upiec mini babki do koszyczka, ile wtedy czasu powinnam je trzymać w piekarniku?

  4. To jest blog dla wszystkich. Nie wyróżniam nikogo. Każdy znajdzie coś dla siebie. Przepisów bezglutenowych jest bardzo dużo (proszę zajrzeć do zakładki BEZGLUTENOWE).

  5. można pół na pół. Uprzedzam, że ja jestem kiepski w wypiekach bezglutenowych, więc nie jestem w tych sprawach dobrym doradcą 😉

  6. Chciałabym ją zrobić na święta ale nie mam karobu, czy kakao decomorreno się tu sprawdzi?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *