WEGEBURGERY I KIEŁBASKI Z SERA CIECIERZYCOWEGO
weganon 22 lutego 2015

Pozostał mi w lodówce kawałek sera z ciecierzycy i stwierdziłem, że to doskonały materiał na wege fast food. I tak postał VI wegeburger i kiełbaski podane w orkiszowej bułce z ziarnami.
Masa na burgery i kiełbaski została przygotowana z mielonego sera, wędzonej czerwonej papryki, czosnku, dużej ilości ziół i z dodatkiem mielonego lnu jako składnika sklejającego. Taki fast food to ja rozumiem :-)

SKŁADNIKI:


– 200 g sera z ciecierzycy (przepis TU)
– 2 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki w proszku
– pieprz i sól do smaku
– 2 ząbki czosnku
– 1 szalotka
– po łyżce: suszonego tymianku, oregano, czosnku niedźwiedziego
– 2 łyżki mielonego lnu
-1 łyżeczka czarnuszki


WYKONANIE:


– ser zmielić pulsacyjnie z szalotką w malakserze, dodać rozgnieciony czosnek
– dodać do masy pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
– odstawić masę na 15 minut
– z masy formować burgery i kiełbaski (trochę masy zawinąć w folię spożywczą i rolować wałek a następnie rozwinąć folię i gotowe)
– burgery i kiełbaski obsmażyć na suchej patelni z obu stron
– podawać z warzywami i sosem pomidorowym lub wege majonezem

8 Komentarze

  1. Kiełbaski zostały zjedzone przez mięsożerców :-) Tak szybko jak się pojawiły tak zniknęły. Burgery zostały dla mnie :-)

  2. o tak, takie dania to ja też rozumiem – szybkie, smaczne i zdrowe! do tego pełne aromatów :) za to kocham kuchnię wegańską! :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *