WEGEBURGERY I KIEŁBASKI Z SERA CIECIERZYCOWEGO
22 lutego 2015
Pozostał mi w lodówce kawałek sera z ciecierzycy i stwierdziłem, że to doskonały materiał na wege fast food. I tak postał VI wegeburger i kiełbaski podane w orkiszowej bułce z ziarnami.
Masa na burgery i kiełbaski została przygotowana z mielonego sera, wędzonej czerwonej papryki, czosnku, dużej ilości ziół i z dodatkiem mielonego lnu jako składnika sklejającego. Taki fast food to ja rozumiem
Masa na burgery i kiełbaski została przygotowana z mielonego sera, wędzonej czerwonej papryki, czosnku, dużej ilości ziół i z dodatkiem mielonego lnu jako składnika sklejającego. Taki fast food to ja rozumiem
SKŁADNIKI:
– 200 g sera z ciecierzycy (przepis TU)
– 2 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki w proszku
– pieprz i sól do smaku
– 2 ząbki czosnku
– 1 szalotka
– po łyżce: suszonego tymianku, oregano, czosnku niedźwiedziego
– 2 łyżki mielonego lnu
-1 łyżeczka czarnuszki
WYKONANIE:
– ser zmielić pulsacyjnie z szalotką w malakserze, dodać rozgnieciony czosnek
– dodać do masy pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
– odstawić masę na 15 minut
– z masy formować burgery i kiełbaski (trochę masy zawinąć w folię spożywczą i rolować wałek a następnie rozwinąć folię i gotowe)
– burgery i kiełbaski obsmażyć na suchej patelni z obu stron
– podawać z warzywami i sosem pomidorowym lub wege majonezem
Mogą się rozpaść
Czy można je zgrillować zamiast smażyć?
Taki już jestem
nie przestajesz mnie zaskakiwać!
Takich nie próbowałem ale jest to fajny pomysł
Wygląda apetycznie – myślałam, że może z soczewicy
Kiełbaski zostały zjedzone przez mięsożerców Tak szybko jak się pojawiły tak zniknęły. Burgery zostały dla mnie
o tak, takie dania to ja też rozumiem – szybkie, smaczne i zdrowe! do tego pełne aromatów za to kocham kuchnię wegańską!