WEGAŃSKIE MAJONEZY
weganon 12 listopada 2015
 
Bez niego nie ma dobrej sałatki warzywnej, sosu czosnkowego do grillowanych warzyw, sosu tatarskiego na święta i wielu innych potraw.
Mój pierwszy, własnoręcznie wykonany był z kokosa i słonecznika . Kolejne to ryżowy z musztardowcem i z kokosa, nerkowców i słonecznika z bazylią. Po nim powstało jeszcze wiele innych wersji. Najpopularniejszy jest tzw. sojonez. Nie dziwię się bo jest szybki w wykonaniu, ale nastręcza wiele problemów. Mleko sojowe musi być niesłodzone i trzeba mieć porządny mikser lub blender np. kielichowy.
Należy też pamiętać o tym, że olej należy zawsze lać cieniutkim strumieniem.
Na całe szczęście przepisów na majonezy roślinne jest sporo. Co i już pojawiają się nowe. Czy smaczniejsze? To rzecz gustu. Bez problemu można kupić gotowe w słoiczkach.
Poniżej przedstawiam kilka moich propozycji. Są klasyki, ale również moje nowe odkrycia, takie jak majonez z wody po gotowaniu ciecierzycy :)

MAJONEZ Z WODY PO GOTOWANIU CIECIERZYCY

SKŁADNIKI:

– pół szklanki wody po gotowaniu ciecierzycy lub z puszki
– 2 łyżki soku z cytryny
– pół łyżeczki soli kala namak
– 2 łyżki musztardy
– 2 łyżki octu jabłkowego
– sól i pieprz do smaku
– około 3/4 do 1 szklanki oleju rzepakowego


WYKONANIE:

– wodę wstawić na kilka godzin do lodówki
– w blenderze zmiksować przez minutę wodę, sok, sól kala, musztardę i ocet
– powoli dodawać olej do chwili uzyskania gęstej masy
– doprawić solą i pieprzem

MAJONEZ Z AWOKADO 

SKŁADNIKI:

– 2 średnie miękkie awokado
– sok z połowy cytryny
– 3 łyżki oliwy dobrej jakości
– 1 spora łyżka musztardy
– sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:

– przenieść do blendera lub malaksera wszystkie składniki prócz soli i pieprzu
– wszystko dokładnie zmiksować
– doprawić solą i pieprzem
– przechowywać w lodówce do 2 dni
– majonez lekko ciemniej po pewnym czasie


MAJONEZ Z KASZY JAGLANEJ

SKŁADNIKI:

– pół szklanki kaszy jaglanej
– 3 łyżki nerkowców
– 1 łyżka musztardy
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 1 łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego
– sól i pieprz do smaku
– około 1 szklanki oleju rzepakowego


WYKONANIE:

– kaszę ugotować w 1 szklance wody. Wystudzić
– nerkowce namoczyć w wodzie przez 3 godziny. Odlać wodę
– za pomocą blendera lub malaksera zmiksować dokładnie kaszę, nerkowce, musztardę, ocet i cukier
– ciągle miksując dodawać cienkim strumieniem olej
– po uzyskaniu odpowiedniej masy dodać sól i pieprz


MAJONEZ Z ZIEMNIAKÓW

SKŁADNIKI:

– 3 średnie ziemniaki
– sok z połowy cytryny
– 1 łyżka musztardy
– 2 łyżki octu jabłkowego
– sól i pieprz do smaku
– 3/4 szklanki oleju rzepakowego


WYKONANIE:

– ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie i przestudzić (nie muszą być zimne)
– zmiksować je na gładko z sokiem, octem, musztardą 
– ciągle miksując dodawać cienkim strumieniem olej
– po uzyskaniu odpowiedniej masy dodać sól i pieprz


MAJONEZ Z TOFU

SKŁADNIKI:

– jedna kostka naturalnego tofu ok. 200 g (idealny jest jedwabisty)
– sok z połowy cytryny
– 1 łyżka musztardy
– pół łyżeczki soli kala namak
– 1 starty ząbek czosnku
– 2 łyżki octu jabłkowego
– sól i pieprz do smaku
– pół szklanki oleju rzepakowego


WYKONANIE:

– wszystkie składniki dokładnie zmiksować najlepiej malakserem
– po uzyskaniu odpowiedniej masy dodać sól i pieprz do smaku


MAJONEZ Z BIAŁEJ FASOLI

SKŁADNIKI:

– szklanka ugotowanej białej fasoli
– sok z połowy cytryny
– starty ząbek czosnku
– 1 łyżka musztardy
– 2 łyżki octu jabłkowego
– sól i pieprz do smaku
– około 1/2 szklanki oleju rzepakowego


WYKONANIE:

– fasolę zmiksować na gładko z sokiem, musztardą, octem, czosnkiem
– ciągle miksując dodawać cienkim strumieniem olej
– po uzyskaniu odpowiedniej masy dodać sól i pieprz


MAJONEZ Z PŁATKÓW RYŻOWYCH



SKŁADNIKI:

– szklanka mleka sojowego niesłodzonego
– 5 łyżek płatków ryżowych
– starty ząbek czosnku
– 2 łyżki musztardy
– 2 łyżki octu jabłkowego
– sól i pieprz do smaku
– około 1/2 szklanki oleju rzepakowego


WYKONANIE:

– mleko przelać do blendera i dodać ocet i miksować minutę
– dodać musztardę i znów miksować minutę
– cienką strużką lać olej
– dodać płatki i czosnek i dokładnie zmiksować
– jeżeli masa jest zbyt wodnista, to dodać więcej płatków
– doprawić solą i pieprzem


MAJONEZ Z KALAFIORA

SKŁADNIKI:

– mały kalafior
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1/2 szklanki mleka sojowego
– starty ząbek czosnku
– 2 łyżki musztardy
– 2 łyżki octu jabłkowego
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
– około 1/2 szklanki oleju rzepakowego


WYKONANIE:

– różyczki kalafiora (bez ogonków) ugotować do miękkości (najlepiej na parze). Wystudzić
– kalafior zmiksować z sokiem, mlekiem, czosnkiem, musztardą, octem i płatkami
– powoli dodawać olej
– jeżeli masa jest zbyt rzadka, to dodać trochę płatków ryżowych
– doprawić solą i pieprzem

18 Komentarze

  1. Dzięki za informacje. I jak się sprawdza? Polecasz? Planuje ręczny, przewodowy – w przyszłości malakser.

  2. Jakiego miksera używasz? Zastanawiam się nad kupnem KitchenAid? Możesz coś polecić? Zależy mi na kupnie blendera ręcznego jak i takiego, który zmiskuje orzechy na półpłynną masę.

  3. u mnie podobnie, wyszła rzadka żółta śmietana. :( jedynie zamiast soli czarnej użyłam naszej soli kłodawskiej (kamienna niejodowana), a reszta składników wg przepisu i nie wyszło…

  4. Potrzebna pomoc! Nie udał mi się majonez z cieciorkowej wody. Proporcje jw natomiast nie miałam octu jabłkowego, więc dodałam jedną łyżeczkę białego octu. Konsystencja rzadkiej śmietany mi wyszła, w międzyczasie próbowałam ratować się kawałkiem tofu, nie pomogło. Da się coś jeszcze z tym zrobić?

  5. Z awokado to prawie sama wymyśliłam (chwale się!) :) Wszystkie składniki dodałam do sałatki osobno :) i tez było kremowo :) A w tej chwili włąsnie zrobiłam z jaglanki i nerkowców i chyba coś nie wyszło :( wlewałam olej po jednej łyżce bo mam taki blender zamykany i miksowałam a i tak olej się nie połączył dokładnie i wygląda jakby było zwarzone :( choć smak ma fajny … Czy może dłużej miksować?

  6. Co do sojonezu to absolutnie się nie zgadzam 😀 Ja robię ze słodzonego mleka sojowego z Biedrono- dodaję po prostu więcej sosu sojowego i soli czarnej. Nigdy nie czuć żadnej słodyczy. I do blendera wlewam mleko, dodaję musztardę i od razu cały olej i dopiero potem włączam blender. Zawsze wychodzi pyszny, puszysty sojonez Intryguje mnie też ten z wody po cieciorce. Muszę spróbować.

  7. Wszystkie pomysły są świetne!Jak na razie robiłam z białej fasoli i z mleka sojowego, ale koniecznie muszę wypróbować inne wersje! Jaki jest Twój ulubiony?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *