WEGAŃSKI NABIAŁ Z ŁUBINU – MLEKO I SER
21 lutego 2015
Łubin to kolejna strączkowa alternatywa dla soi. Większości łubin kojarzy się z pięknymi kolorowymi kwiatami lub rośliną pastewna. Jak się okazuje pewne odmiany (nie zawierające trujących alkaloidów) są jadalne. Ziarno jest dość mało popularne w Polsce a szkoda bo jest dość smaczne i można z niego wyrabiać różności na wegański stół (kilka propozycji pokaże się na blogu).
Na początek przedstawiam mleko i serek, które przygotowuje się analogicznie jak na tym blogu nabiał z ciecierzycy. Mleko jest przyjemne w smaku a serek wyszedł bardzo kremowy co stanowi świetną propozycję po doprawieniu ziołami jako sos do makaronu.
Na początek przedstawiam mleko i serek, które przygotowuje się analogicznie jak na tym blogu nabiał z ciecierzycy. Mleko jest przyjemne w smaku a serek wyszedł bardzo kremowy co stanowi świetną propozycję po doprawieniu ziołami jako sos do makaronu.
SKŁADNIKI:
– szklanka suchych ziaren łubinu (u mnie łubin wąskolistny)
– woda do namoczenia i 3 szklanki do produkcji mleka
– dodatki smakowe dla mleka i serka (tu pozostawiam dowolność)
– sok z 1 cytryny
WYKONANIE:
– ziarna łubinu zalać woda i odstawić na noc (co najmniej 10 godzin)
– odlać wodę a ziarna przepłukać kilkakrotnie zimną wodą
– na każdą szklankę namoczonych ziaren wlać 3 szklanki wody i przełożyć do blendera i na najwyższych obrotach zmiksować
– odcedzić na gazie płyn od osadu i uzyskujemy mleko (pozostałe farfocle wysuszyłem i mam mąkę z łubinu)
– aby przygotować serek mleko podgrzać do wrzenia i dodać sok z cytryny i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia i odcedzić na gazie powstały osad, który jest serkiem
Niekoniecznie
Cześć, czy takie mleko można pić bez zagotowania?
Trzeba szukać w sklepach eko
a w innym miejscu? Nie ma już Harfy Traw…
wymieszaj mleko z np mąką ryżową, gałką solą i pieprzem i podgrzej do zgęstnienia. Ja tak robie sos beszamelowy
Zrobiłam mleko, ma mocny, grochowy zapach i zastanawiam się do czego je zużyć. Miało być do granoli, ale nie da rady z takim zapachem. Z okary pasztet zrobię, to akurat pasuje.
Tak. Po zagotowaniu
Na razie dodawałem jako spoiwo do pasztetu
A mleko chyba po zagotowaniu nadaje się do spożycia?
Zamówiłam I mąkę też. Robiłeś coś z mąki?
dziękuję
Sklep internetowy Harfa Traw
A gdzie kupiłeś łubin?