TRUSKAWKOWA LAWA :)
weganon 4 czerwca 2015

Pełnia sezonu truskawek, inspiruje do wymyślania nowych deserów. Na blogu jest już sporo pomysłów z wykorzystaniem tych owoców.
Połączenie roztrajdanych truskawek z nasionami chia, to strzał w dziesiątkę na szybką słodką przekąskę. Jest gęsta i bardzo smaczna. Można zapakować do słoików i zabrać do pracy, szkoły czy na piknik.
Ta gęsta masa jest idealna również do nadziewania, co uczyniłem w tym deserze.
„Obudowa”, to zmiksowane nerkowce, wiórki kokosowe, słonecznik, amarantus ekspandowany i kakao. Całość spojona kremem kokosowym, który w niskiej temperaturze powoduje, że kubeczki utrzymują kształt.
Do środka dodaję się truskawki z chia i zalepia. Po przekrojeniu widelcem, wylewa się smaczna i piękna w kolorze lawa.
Wierzch można jeszcze polać rozpuszczoną czekoladą i posypać orzechami i miętą.


SKŁADNIKI:

Na kubeczki:
– szklanka wiórków kokosowych
– szklanka słonecznika
– szklanka nerkowców
– szklanka amarantusa ekspandowanego
– 2 łyżki kakao
– syrop z agawy lub inne słodziwo do smaku
– krem kokosowy w ilości do zapewnienia odpowiedniej konsystencji masy (u mnie wyszły 3 łyżki)

Na lawę:
– 2 szklanki zmiksowanych na gładko truskawek
– 4 łyżki nasion chia
– ewentualnie słodziwo do smaku


WYKONANIE:

Lawa:
– do truskawek dodać nasiona i ewentualnie do osłodzenia syrop
– wymieszać dokładnie i odstawić na 3 godziny

Kubeczki:
– w malakserze zmiksować na bardzo drobno wiórki, słonecznik, nerkowce, amarantus i kakao
– dodać krem kokosowy i syrop do smaku i ponownie zmiksować
– z gotowej masy brać kawałki, wałkować na papierze do pieczenia  krążki (jeden większy (podstawa) a drugi mniejszy (pokrywka))
– krążkami z masy wylepić papilotki do mufinek i włożyć do formy
– do powstałego kubeczka wlać do 3/4 wysokości sos truskawkowy i nałożyć mniejszy krążek i dokładnie zalepić by po przewróceniu nie wylała się masa
– wstawić do lodówki na 2 godziny
– zdjąć papierki i można polać czekoladą i posypać orzechami

 

7 Komentarze

  1. Jesteś mistrzem! Bez dwóch zdań! 😀 teraz takie truskawkowe lawy będąc mi sie śnić po nocach dopóki ich nie zrobię 😀

  2. Ale to przepysznie wygląda. W szczególności kuszący jest ten mus truskawkowy. Bardzo efektownie to wygląda, więc moża podam znajomym w weekend:-)

  3. Krem kokosowy to nic innego jak biała warstwa, która powstaje w górnej części puszki mleka kokosowego, którą włożymy na kilka godzin do lodówki. To jest nic innego jak czysty tłuszcz kokosowy.

  4. Pierwszy raz słyszę o kremie kokosowym. Gdzie można go kupić albo czy można go czymś zastąpić? Bo na pewno to muszę zrobić :-)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *