Ten deser, to kolejne wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam zrywane prosto z krzaka truskawki, które często były zapiaszczone. Wycierało się je o trawę i zjadało na miejscu. Czasem zabierało się kilka do domu i jadło ze śmietaną i cukrem. Czy tęsknię za tym smakiem? Chyba nikt by mi nie uwierzył gdybym powiedział, że nie.
Kuchnia wegańska zna wiele magicznych sztuczek, które umiejętnie podrabiają smaki i tekstury dań, w których są składniki pochodzenia zwierzęcego. Dziwią mnie czasami komentarze, że jak rezygnujemy z mięsa i nabiału, to powinniśmy zrezygnować z tego co go przypomina. Jeżeli mam do wyboru zastosować np krem kokosowy ubity jak śmietana, to czemu mam sobie odmówić tej przyjemności.
Tym razem nie będzie to krem kokosowy. Jakoś niekoniecznie współgra mi smakowo kokos w czystej postaci z truskawkami. Dlatego trzeba było poszukać również i do tego alternatywy.
Podczas przygotowania bez z glutka ciecierzycowego, ubita piana z dodatkiem wanilii miała jak dla mnie smak bitej śmietany. Ta właśnie pianka wylądowała razem z truskawkami i miętą na moim stole.
Jest tylko mały mankament. Piana po kilku godzinach opada i uwadnia się. Nie polecam więc przygotowania ilości na zapas bo nic tego nie wyjdzie.
Wodę z ciecierzycy można zdobyć dwoma metodami. Na skróty – z puszki z ciecierzycą. A drugi – po gotowaniu domowym ciecierzycy (np z gotowania na hummus lub pasztet)
SKŁADNIKI:
– kilka truskawek
– 1/4 szklanki wody z gotowania ciecierzycy
– 2 łyżki cukru
– wanilia z 1 laski
– skórka z 1 cytryny
– kilka listków mięty
WYKONANIE:
– wodę z ciecierzycy dobrze schłodzić przez kilka godzin w lodówce
– zaczynamy ubijanie wody. Po 5 minutach dodajemy stopniowo skórkę cytrynową, cukier i wanilię
– ubijamy na sztywno (tak 15 – 20 minut)
– przekładamy trochę pianki do słoiczka a następnie truskawki i mięte
– postępujemy tak warstwami
– deser jest gotowy do jedzenia
Niestety ale u mnie po dodaniu skórki z cytryny pianka zrobiła się wodnista i nie dało się już tego ubić.
Zdecydowanie tak
Czy zamiast cukru można zastosować ksylitol, erytrytol lub stewię?
Pyszny makaron! Polecam wszystkim znajomym
Dziękuje
ok, dzięki za odpowiedź. PS Super blog!
po jednym dniu taka woda zaczyna dziwnie trochę pachnieć, więc ja używam max dobę po zrobieniu
wygląda super! a czy woda z gotowania musi być świeża, czy może postać w lodówce dłużej, np. 2 dni?
ma z cukru, który dodajemy
tak z ciekawosci ta "bita smietana" ma jakies kalorie w ogóle?
Może być spokojnie
Moze byc woda z ciecierzycy z puszki , czy koniecznie po gotowaniu?
<3
jest fajna w smaku i nie czuć w ogóle cieierzycy
polskie najlepsze
wow, muszę spróbować tej bitej śmietany
patrząc na Twój deser już nie umiem się doczekać aż dopadnę polskie truskawki <3
Są już nasze truskawki a pinkę (śmietanę) polecam
Mniam, wygląda pysznie. W tym roku jeszcze nie jadłam truskawek, ale chętnie wypróbuję w tym wydaniu, bo musze ograniczać nabiał.