Często mam zadawane pytania, czy moje przepisy są przemyślane, zaplanowane. Większość takich jest, ale czasem idę na żywioł. Otwieram szafki czy lodówkę i zgarniam jak leci. Mieszam, doprawiam do smaku i rozmyślam, co by wytworzyć.
Podobnie było z tymi ciastkami. Pozostało trochę kaszy jaglanej z warsztatów. Dodałem, więc kilka składników i powstały te oto ciacha. Z orzechami w dwóch formach. Ziaren i masła. Do tego mąka ryżowa i ziemniaczana. Kilka innych składników dla objętości masy.
Jak to zwykle bywa, takie eksperymenty dają nam coś wyjątkowego. Ciastka są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Maślane, lekko cytrynowe. Idealne do kawy czy ciepłego mleka roślinnego
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka nieprażonych i niesolonych orzechów ziemnych + do ozdoby
– ½ szklanki wiórków kokosowych
– 1 szklanka słonecznika
– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
– 3 łyżki sezamu
– 1 szklanka mąki ryżowej
– 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 płaskie łyżeczki sody
– 2 płaskie łyżeczki cynamonu
– 2 dojrzałe średnie banany
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 2 kopiaste łyżki masła orzechowego
– skórka i sok z 1 cytryny
– ½ szklanki dowolnego syropu (klonowy, z agawy, daktylowy)
WYKONANIE:
– w jednej misce wymieszać stałe składniki
– w drugiej rozgnieść widelcem banana z masłem i dodać pozostałe ciekłe. Dokładnie wymieszać. Wlać do stałych i dokładnie wymieszać
– nakładać porcję ciasta łyżką na papier do pieczenia. Spłaszczać widelcem na grubość około ½ cm. Można posypać orzechami. Piec 30 minut w 180°C
Tak, tylko będzie trzeba więcej plynu dodać
Czy można zamiast mąki ryżowej dodać kokosową?
olej kokosowy
Co zamiast masla orzechowego
jeśli chodzi o mąkę bezglutenową to kukurydzianą lub gryczaną. Z glutenowych pszenna lub orkiszowa jasna
czym można zastąpić mąkę ryżową?
Wow, idealne!
Dzisiaj zrobiłam, są bardzo dobre :).
Piekłam odrobinę dłużej, bo chciałam, żeby były chrupkie i dokładnie takie są.
Mniam!
zmiksowanymi 2 jabłkami
Czy można czymś zastąpić banana?
Już dodana
A gdzie ta kasza jaglana?