SZYBKIE CIASTKA BEZGLUTENOWE
weganon 5 marca 2017

DSC_0070

Często mam zadawane pytania, czy moje przepisy są przemyślane, zaplanowane. Większość takich jest, ale czasem idę na żywioł. Otwieram szafki czy lodówkę i zgarniam jak leci. Mieszam, doprawiam do smaku i rozmyślam, co by wytworzyć.

Podobnie było z tymi ciastkami. Pozostało trochę kaszy jaglanej z warsztatów. Dodałem, więc kilka składników i powstały te oto ciacha. Z orzechami w dwóch formach. Ziaren i masła. Do tego mąka ryżowa i ziemniaczana. Kilka innych składników dla objętości masy.

Jak to zwykle bywa, takie eksperymenty dają nam coś wyjątkowego. Ciastka są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Maślane, lekko cytrynowe. Idealne do kawy czy ciepłego mleka roślinnego :)

DSC_0073

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka nieprażonych i niesolonych orzechów ziemnych + do ozdoby
– ½ szklanki wiórków kokosowych
– 1 szklanka słonecznika
– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

– 3 łyżki sezamu
– 1 szklanka mąki ryżowej
– 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 płaskie łyżeczki sody
– 2 płaskie łyżeczki cynamonu
– 2 dojrzałe średnie banany
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 2 kopiaste łyżki masła orzechowego
– skórka i sok z 1 cytryny
– ½ szklanki dowolnego syropu (klonowy, z agawy, daktylowy)

WYKONANIE:

– w jednej misce wymieszać stałe składniki
– w drugiej rozgnieść widelcem banana z masłem i dodać pozostałe ciekłe. Dokładnie wymieszać. Wlać do stałych i dokładnie wymieszać
– nakładać porcję ciasta łyżką na papier do pieczenia. Spłaszczać widelcem na grubość około ½ cm. Można posypać orzechami. Piec 30 minut w 180°C

DSC_0071

DSC_0059

DSC_0066

12 Komentarze

  1. jeśli chodzi o mąkę bezglutenową to kukurydzianą lub gryczaną. Z glutenowych pszenna lub orkiszowa jasna

  2. Dzisiaj zrobiłam, są bardzo dobre :).
    Piekłam odrobinę dłużej, bo chciałam, żeby były chrupkie i dokładnie takie są.
    Mniam!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *