SUROWY SOS POMIDOROWY Z ZIOŁAMI
weganon 24 sierpnia 2015

Cieszę się, że każdego roku pojawiają się nowe odmiany pomidorów. Każdego lata przerabiam na sosy około 50 kg tych wspaniałych warzyw. W zimę otwieram słoik i mam gotowy obiad.
Czasem w sezonie robię sosy bez obróbki termicznej. Po prostu miksuje pomidory z wszelkimi ziołami i gotowe. Dodaję również pomidory suszone z zalewy.
Warunkiem uzyskania gęstej i nie wodnistej pasty jest użycie bardzo mięsistych pomidorów. Idealne są odmiany paprykowe, które mają bardzo mało pestek i wodnistego środka.
Użyte zioła to dowolność. W mojej paście znalazł się jarmuż, bazylia, kolendra, szczypior czosnkowy, natka pietruszki i mięta.
Do czego zastosować taką pastę? Na pieczywo, do maczania warzyw, do makaronów lub po prostu wcinać samodzielnie łyżką :)

SKŁADNIKI:

– 10 średnich mięsistych pomidorów np. paprykowych
– 2 szklanki drobno porwanego jarmużu
– 5 listków mięty
– 10 suszonych pomidorów
– 20 listków bazylii
– 3 łyżki drobno posiekanej kolendry
– 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– 2 łyżki drobno posiekanego szczypioru czosnkowego lub 1 starty ząbek czosnku
– sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:

– pomidory pokroić na mniejsze kawałki
– wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gruboziarnistej pasty
– doprawić do smaku solą i pieprzem
– gdyby pasta była zbyt wodnista, dodać więcej jarmużu

 

1 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *