Czekolada z czekoladą i polana czekoladą. Tak wyobrażam sobie idealny deser dla Weganona 🙂 Na 100% nie mógłbym pracować w fabryce czekolady. Zresztą wszystko w życiu jest możliwe. Gdy byłe dzieckiem, moim marzeniem było jeździć śmieciarką. Śmieci produkuję a prawa jazdy nie posiadam 🙂
Zjadanie tabliczki czekolady już mnie tak nie jara, jak kiedyś. Teraz uwielbiam czekoladę w ciastach i tartach. Najlepiej intensywnie wytrawną i z dodatkiem soli morskiej. To ona powoduje, że smak czekolady jest jeszcze intensywniejszy. Podobnie działa cynamon, chili i pieprz.
Najbardziej czekoladowe ciasta pieczone to oczywiście brownie. Najlepiej ciągnące i intensywne w smaku. Jakiś czas temu zaobserwowałem, że najlepsze są te w wersji bezglutenowej. Mąki bez glutenu są różne i różnie się zachowują w wypiekach. Z racji nadmiaru słonecznika, postanowiłem go zmielić i użyć. Wymieszałem z mąką kukurydzianą. Spoiwem był mus jabłkowy. Nie jest wyczuwalny w cieście.
Oczywiście konieczna była polewa, ale możecie sobie ją darować. Ja dorzuciłem jeszcze garść groszków czekoladowych. Jak szaleć to szaleć 🙂
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki zmielonych na mąkę pestek słonecznika
– 1 szklanka mąki kukurydzianej
– 4 łyżki kakao
– 2 łyżeczki sody
– ½ szklanki nierafinowanego cukru
– 2 łyżeczki cynamonu
– ½ szklanki dowolnego bezsmakowego oleju
– 4 jabłka
– 3 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek ciepłej wody
WYKONANIE:
– piekarnik nagrzać do 170°C. Opcja góra/dół. Formę o wymiarach około 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia
– jabłka pozbawić gniazd nasiennych. Nie trzeba ich obierać. Dokładnie zmiksować
– len zalać wodą i odstawić na 15 minut. Dodać cukier, olej i jabłka. Dokładnie wymieszać
– w drugiej misce wymieszać pozostałe składniki. Wlać do nich ciekłe i dokładnie wymieszać
– masę przelać do formy. Piec 30 minut. Wystudzić
– można polać rozpuszczoną w ciepłym mleku roślinnym czekoladą
Robię po raz setny!Zamiast kukurydzianej daję ryżową, wychodzi super!A gdy chcę na bardzo szybko sprawdzą się musy z tuby. Pozdrawiam!
Mistrzostwo świata, polecam, jest pyszne
Nie polecam. Wyjdzie bardzo maziste
A czy można dodać do ciasta owoce? Mam mnóstwo agrestu i chciałabym go zużyć
Zrobiłam. Wyszło – jak normalne brownie z dużej blachy – niskie ale pyszne 🙂 Tyle że tak się cieszyłam że zrobilam bez mąki, jaj i cukru, a przecież zastąpiłam jabłka bananem i powidłami, w których niestety był cukier i jeszcze SO2 za konserwant, wrr. No ale to szczególik i wyłącznie moja wina. Wszystko ok i dziękuję bardzo za mądry, szybki, wartościowy przepis!
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂
Mistrzostwo świata Przepadłam. Gratuluję przepisu, bo ciasto jest wyśmienite (użyłam zamiennie tylko ksylitolu). Do tego kłaniam się w pas za ten banalny sposób na mus
Pyszne
Dałam mąkę ryżową i z amarantusa, bo wszystko się pokonczylo
Przepyszne! Dziękuję za ten przepis ❤
Jasne, że tak 🙂
A czy mozna zastąpić mąkę kukurydzianą mąką pszenną?? Nie mam kukutydziannej…
Raczej nie, bo powstanie surowa klucha
Czy można dodać do masy na ciasto czekoladę, jeśli nie chcę robić polewy? 🙂
Super pomysł 🙂
Dzięki za przepis. Super wyszło. Ciasto jest delikatne. Dodałem trochę żurawiny.
Nie ma potrzeby, ale prażony ma więcej smaku
Czy słonecznik prażyć przed mieleniem?
Powinno być gęste
Dzien dobry, w przepise wskazane jest ze mase przelac do formy… czy ona naprawde ma byc rzadka? wlasnie robie to ciasto i moje jest pierunsko geste! musze przelozyc je lyzka a samo rozsmarowane po blaszce jest bardzo ciezkie. Tak jak wskazywal Pan w komentarzach, dalam szkalne musu z jablek
Smacznego 🙂
Ciasto rewelacyjne.
Boski przepis!! Zrobiłam na bazie musu z brzoskwini, pyszne dziękuję!!
Tak zrobię, dzięki bardzo!
gryczana najlepiej by tu pasowała 🙂
Ja wiem, wszyscy coś zamieniają, że też masz jeszcze cierpliwość.;)
Ale nie mam ani kukurydzianej ani ryżowej, nie za bardzo lubię. Czymś mogę jeszcze zamienić? Na dzień chłopaka by było;)
oczywiście, że tak
Czy zamiast mąki z pestek słonecznika można użyć zmielonych orzechów włoskich lub innych?
2,5 szklanki
Cześć,
ile ma być słonecznika aby wyszło 2 szklanki zmielonego? Wiadomo w gramach?
Dzieki!
Ale pyszota!!!
1 szklanka
Mam gotowy mus jabłkowy-nie mam jabłek. Ile musi dodać?
Smacznego i bardzo dziękuje
Witam, własnie zajadam się tym ciastem, jest WSPANIAŁE – DZIĘKUJĘ za przepis. Zamówiłam już Twoją książkę a zanim przyjdzie wypróbuję inne przepisy bo wszystkie wyglądają kusząco.
Nie ma znaczenia
Tak
Czy zamiast mąki słonecznikowej można użyć mąkę kokosową ?
Czy jabłka maja być pieczone?
Super skład
ciasto wyszło super, nie miałam bezsmakowego oleju, więc dałam słonecznikowy, zamiast kakao karob, mąka ryżowa i 2 gruszki+2 jabłka. jest bezbłędne, polecam. : )
Och, przepadłam! <3 zrobię w weekend, koniecznie!
Mąka gryczana jest intensywna w smaku, ale to może być ciekawe połączenie. Często łącze kasze gryczaną z czekoladą
a zamiast ….dać makę gryczaną? zrobiłam tak z przepisem na ciasteczka z batatow i czerwonej fasoli,uzyłam gryczanej.przepyszne:)
Kurde, pracowałam rok w knajpie i czekoladę na ganache się wrzucało na gorącą kremówkę a tu odwaliłam taką chałę xD W każdym razie nie ma błędu, z którego nie płynie nauka a polewa robiona od zera wyszła pysznie i pewnie lepsza taka niż ze sklepowej czekolady (miałam gorzką, ale nie aż 70%). W każdym razie właśnie jem przedostatni kawałek ciasta, mniam 😉
Mleko trzeba podgrzać, zaczęło parować. Wtedy wyłączamy grzanie, dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Nie ma siły by nie wyszło. Nie wolno tej masy podgrzewać no i wszystko zależy też od czekolady. Ja używam tylko 70%
Ciasto jest pycha! Przepis mi się spodobał, bo jak na wegańskie ciasto wyglądał tanio, prosto i przyjemnie 😀 I nie widziałam nigdy wcześniej pomysłu z mieleniem słonecznika na mąkę, więc chciałam spróbować 🙂 Jedyne co, to pomimo takich samych wymiarów formy wyszło mi mniejsze o połowę… 😛 A jak do wegańskiej gorzkiej czekolady dolałam mleka sojowego to oczywiście wszystko się zmieniło w kupę… 🙂 więc zrobiłam swoją polewę z oleju kokosowego, mleka sojowego, cukru i kakao i wyszło bardzo dobrze 🙂 To, co mi się jeszcze podoba to to, że ciasto pozostawia przyjemny świeży smak na języku… to chyba te jabłka z cynamonem, ale głowy nie dam 🙂 Polecam innym!
tak około 3/4 szklanki
Sorki wymiary są, po prostu mi umknęły. Jeśli będę używać cukru białego (zwykłego) to ile muszę go dać?
Kakao zastąpiłam karobem, bo w domu mam małych alergików. Pychota!
Nie jest wyczuwalny
Czy cynamon jest wyczuwalny w smaku? Można go czymś zastąpić?
ja zmiksowałem blenderem ręcznym na mus
Mam pytanko jabłka zetrzeć czy pokroić ?
ryżowa
taka sama ilość słonecznika lub mąką z brązowego ryżu
pycha. Też uwielbiam 🙂
róąnymi syropami. Tylko wtedy odjąć 1 jabłko
można, ale nie odpowiadam za smak wypieku
Czy można użyć innej mąki?
czym można zastąpić cukier?
ja dodaję do czekoladowych ciast ziarno kakao 100% organic 🙂
My się coś nie lubimy z kukurydzą. Co jeszcze można użyć zamiast niej?
Jaką inną mąkę można zastosować zamiast kukurydzianej?
groszki to prezent 🙂
można pominąć a w to miejsce dać 1 dodatkowe jabłko
Czy można zastąpić mielony len z wodą czym innym? 🙂
Twoja miłość do czekolady nie ma końca, ale.. popieram, popieram! dziś na śniadanie czekoladowy chlebek bananowy i zagryzłam ulubioną gorzką czekoladą 100% <3 ups!
gdzie udało Ci się zdobyć te czekoladowe płatki/groszki? 😀