SŁONECZNIKOWE BROWNIE Z MUSEM JABŁKOWYM
weganon 27 lutego 2017

DSC_0146

Czekolada z czekoladą i polana czekoladą. Tak wyobrażam sobie idealny deser dla Weganona :) Na 100% nie mógłbym pracować w fabryce czekolady. Zresztą wszystko w życiu jest możliwe. Gdy byłe dzieckiem, moim marzeniem było jeździć śmieciarką. Śmieci produkuję a prawa jazdy nie posiadam :)

Zjadanie tabliczki czekolady już mnie tak nie jara, jak kiedyś. Teraz uwielbiam czekoladę w ciastach i tartach. Najlepiej intensywnie wytrawną i z dodatkiem soli morskiej. To ona powoduje, że smak czekolady jest jeszcze intensywniejszy. Podobnie działa cynamon, chili i pieprz.

Najbardziej czekoladowe ciasta pieczone to oczywiście brownie. Najlepiej ciągnące i intensywne w smaku. Jakiś czas temu zaobserwowałem, że najlepsze są te w wersji bezglutenowej. Mąki bez glutenu są różne i różnie się zachowują w wypiekach. Z racji nadmiaru słonecznika, postanowiłem go zmielić i użyć. Wymieszałem z mąką kukurydzianą. Spoiwem był mus jabłkowy. Nie jest wyczuwalny w cieście.

Oczywiście konieczna była polewa, ale możecie sobie ją darować. Ja dorzuciłem jeszcze garść groszków czekoladowych. Jak szaleć to szaleć :)

DSC_0129

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki zmielonych na mąkę pestek słonecznika
– 1 szklanka mąki kukurydzianej
– 4 łyżki kakao
– 2 łyżeczki sody
– ½ szklanki nierafinowanego cukru
– 2 łyżeczki cynamonu
– ½ szklanki dowolnego bezsmakowego oleju
– 4 jabłka
– 3 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek ciepłej wody

WYKONANIE:

– piekarnik nagrzać do 170°C. Opcja góra/dół. Formę o wymiarach około 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia
– jabłka pozbawić gniazd nasiennych. Nie trzeba ich obierać. Dokładnie zmiksować
– len zalać wodą i odstawić na 15 minut. Dodać cukier, olej i jabłka. Dokładnie wymieszać
– w drugiej misce wymieszać pozostałe składniki. Wlać do nich ciekłe i dokładnie wymieszać
– masę przelać do formy. Piec 30 minut. Wystudzić
– można polać rozpuszczoną w ciepłym mleku roślinnym czekoladą

DSC_0133

DSC_0159

DSC_0140

65 Komentarze

  1. Zrobiłam. Wyszło – jak normalne brownie z dużej blachy – niskie ale pyszne :-) Tyle że tak się cieszyłam że zrobilam bez mąki, jaj i cukru, a przecież zastąpiłam jabłka bananem i powidłami, w których niestety był cukier i jeszcze SO2 za konserwant, wrr. No ale to szczególik i wyłącznie moja wina. Wszystko ok i dziękuję bardzo za mądry, szybki, wartościowy przepis!

  2. Mistrzostwo świata Przepadłam. Gratuluję przepisu, bo ciasto jest wyśmienite (użyłam zamiennie tylko ksylitolu). Do tego kłaniam się w pas za ten banalny sposób na mus

  3. Pyszne
    Dałam mąkę ryżową i z amarantusa, bo wszystko się pokonczylo
    Przepyszne! Dziękuję za ten przepis ❤

  4. Dzięki za przepis. Super wyszło. Ciasto jest delikatne. Dodałem trochę żurawiny.

  5. Dzien dobry, w przepise wskazane jest ze mase przelac do formy… czy ona naprawde ma byc rzadka? wlasnie robie to ciasto i moje jest pierunsko geste! musze przelozyc je lyzka a samo rozsmarowane po blaszce jest bardzo ciezkie. Tak jak wskazywal Pan w komentarzach, dalam szkalne musu z jablek

  6. Ja wiem, wszyscy coś zamieniają, że też masz jeszcze cierpliwość.;)
    Ale nie mam ani kukurydzianej ani ryżowej, nie za bardzo lubię. Czymś mogę jeszcze zamienić? Na dzień chłopaka by było;)

  7. Czy zamiast mąki z pestek słonecznika można użyć zmielonych orzechów włoskich lub innych?

  8. Witam, własnie zajadam się tym ciastem, jest WSPANIAŁE – DZIĘKUJĘ za przepis. Zamówiłam już Twoją książkę a zanim przyjdzie wypróbuję inne przepisy bo wszystkie wyglądają kusząco.

  9. ciasto wyszło super, nie miałam bezsmakowego oleju, więc dałam słonecznikowy, zamiast kakao karob, mąka ryżowa i 2 gruszki+2 jabłka. jest bezbłędne, polecam. : )

  10. Mąka gryczana jest intensywna w smaku, ale to może być ciekawe połączenie. Często łącze kasze gryczaną z czekoladą

  11. a zamiast ….dać makę gryczaną? zrobiłam tak z przepisem na ciasteczka z batatow i czerwonej fasoli,uzyłam gryczanej.przepyszne:)

  12. Kurde, pracowałam rok w knajpie i czekoladę na ganache się wrzucało na gorącą kremówkę a tu odwaliłam taką chałę xD W każdym razie nie ma błędu, z którego nie płynie nauka a polewa robiona od zera wyszła pysznie i pewnie lepsza taka niż ze sklepowej czekolady (miałam gorzką, ale nie aż 70%). W każdym razie właśnie jem przedostatni kawałek ciasta, mniam 😉

  13. Mleko trzeba podgrzać, zaczęło parować. Wtedy wyłączamy grzanie, dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Nie ma siły by nie wyszło. Nie wolno tej masy podgrzewać no i wszystko zależy też od czekolady. Ja używam tylko 70%

  14. Ciasto jest pycha! Przepis mi się spodobał, bo jak na wegańskie ciasto wyglądał tanio, prosto i przyjemnie 😀 I nie widziałam nigdy wcześniej pomysłu z mieleniem słonecznika na mąkę, więc chciałam spróbować :) Jedyne co, to pomimo takich samych wymiarów formy wyszło mi mniejsze o połowę… 😛 A jak do wegańskiej gorzkiej czekolady dolałam mleka sojowego to oczywiście wszystko się zmieniło w kupę… :) więc zrobiłam swoją polewę z oleju kokosowego, mleka sojowego, cukru i kakao i wyszło bardzo dobrze :) To, co mi się jeszcze podoba to to, że ciasto pozostawia przyjemny świeży smak na języku… to chyba te jabłka z cynamonem, ale głowy nie dam :) Polecam innym!

  15. Sorki wymiary są, po prostu mi umknęły. Jeśli będę używać cukru białego (zwykłego) to ile muszę go dać?

  16. Twoja miłość do czekolady nie ma końca, ale.. popieram, popieram! dziś na śniadanie czekoladowy chlebek bananowy i zagryzłam ulubioną gorzką czekoladą 100% <3 ups!
    gdzie udało Ci się zdobyć te czekoladowe płatki/groszki? 😀

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *