Dziś jest międzynarodowy dzień falafela. Nie dziwię się, bo te małe kulki zasługują na specjalne święto
Na blogu już pojawił się przepis na falafel, ale ten jest trochę inny. Dodatek roślin dziko rosnących, tylko podnosi walory smakowe. Zastosowanie popularnych chwastów daje nowe możliwości.
Czym są wzbogacone? Pokrzywą i bluszczykiem kurdybankiem. Podobne były robione na ostatnich moich warsztatach kulinarnych. Viola i Zachar wykonali je bezbłędnie
Dodatek większej ilości ziół daje nie tylko smak ale i kolor. Idealnie smakują na ciepło i na zimno, choć ja wole gorące z sosem z tahiny i cytryny z dodatkiem granatu.
Świętowanie czas zacząć
SKŁADNIKI:
– szklanka suchej ciecierzycy
– szklanka drobno posiekanej natki pietruszki
– szklanka drobno posiekanej pokrzywy
– szklanka drobno posiekanych listków bluszczyka kurdybanka
– sól i pieprz do smaku
– kopiasta łyżeczka cynamonu
– 2 łyżeczki nasion kminu
– 2 łyżeczki nasion kolendry
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– olej do smażenia
WYKONANIE:
– ciecierzycę namoczyć 10 godzin w wodzie
– odlać i przepłukać zimną
– ciecierzycę zmielić w maszynce lub zmiksować malakserem (nie używamy ręcznego blendera)
– kmin utrzeć no proszek w moździerzu
– do masy dodajemy zioła i przyprawy
– doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy sodę
– masa powinna być wilgotna
– bierzemy niewielką ilość masy i lekko miętosimy w ręku
– formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego
– smażymy na złoto na oleju
– odsączamy na ręczniku z tłuszczu
– polewamy sosem i posypujemy granatem
świetny pomysł na sos
Pyszne! Zrobiłam z sosem fistaszkowym, smaki świetnie się dopełniały.
no pewnie, że zasługują na takie święto – wiedzieć o nim i zapomnieć ciecierzycę zalać… ?!, tak to ja 😀 zrobię jutro, stęskniłam się za tym smakiem