RECENZJA 3 NUMERU MAGAZYNU VEGE
weganon 17 marca 2018

DSC_0061

Od dziś, co miesiąc będę dla Was recenzentem Magazynu VEGE. Jedynego na rynku, który poświęcony jest w całości weganizmowi. Weganizmowi w swej całej okazałości. Znajdziecie w min kuchnię rośliną z przepisami. Porady zdrowotne, które pomogą Wam żyć bez strachu o wszelkie niedobory. Przegląd porad i kosmetyków, które są wolne od składników pochodzenia zwierzęcego i nietestowane na naszych przyjaciołach. Przeczytacie wywiady z ciekawymi ludźmi, dla których weganizm czy wegetarianizm to całe życie. Zgłębicie wiedze o naszych kochanych zwierzakach. Dowiecie się o nowościach książkowych i wielu innych ciekawych doniesieniach ze Świata nauki, literatury, kuchni, podróży, przestrzeni mediów

Przed Wami 3 numer magazynu VEGE Viva. Dobre Strony Życia. Pełen ciekawych informacji, smakowitych zdjęć, interesujących wywiadów. Czas start :)

DSC_0063

Na początek świetny artykuł o naszych preferencjach doboru przyjaciół. Czy prawdą jest, że mężczyźni wolą psy rasowe a panie koty? Czy to od naszej płci zależy, jak spędzamy czas z naszymi podopiecznymi? Dowiecie się z artykułu. W moim przypadku jest trochę inaczej, ale ja jestem i tak dziwny 😉

DSC_0064

DOBRA KUCHNIA

Czyli coś z mojego podwórka. Wielokrotnie pytano mnie czy inspiruje się innymi blogerami. Czy korzystam z książek kulinarnych. Nie oszukujmy się. Każdy to robi w mniejszym lub większym stopniu. Lubię podglądać, co poczyniają moi znajomi po fachu. Uwielbiam oglądać zdjęci potraw. W przestrzeni kulinarnej są tacy, gdzie wystarczy spojrzeć na zdjęcie i wiadomo, kto je robił.

W numerze kipi od wiosny i potraw wielkanocnych. Przygodę rozpoczynamy od smażonych smakołyków. Tak wiem. Smażone to zło. Czyżby? Jeśli robimy to od czasu do czasu i z niewielką ilością tłuszczy, to, czemu nie. Inaczej nie da się zrobić naleśników czy placków a nawet kotletów. Mariola Streim wyjaśnia, jak zrobić by było zdrowo.

DSC_0065

Zielenina, czyli Magda Cielenga – Wiaterek, wprowadza nas w kuchnię wielkanocną. Pasztety, zupy i znane kulki jajeczne, bez których nie ma udanej Wielkanocy :)

DSC_0066

Atelier Smaku zafunduje nam wyborne placki i rozpiszę się o wspaniałym pieprzu ziołowym. Używam go i uwielbiam.

DSC_0067

Niezawodna Edyta Stępczyńska, czyli Zakręcony Wege Obiad, proponuje nam kolorowe sałatki w różnych konfiguracjach. Brokuł, fenkuł, seler naciowy, kapusta czy kalafior. Idealnie nadają się na sałatki na przednówku.

DSC_0068

Marcin Piniak opowie o kuchni pięciu przemian. Potrawy na dobrą energię :)

DSC_0069

Kuchnię azjatycką odkryją dla Nas, dwie wspaniałe dziewczyny z 2 Vege Lovers. Komosa ryżowa i kapusta w nowej odsłonie.

DSC_0070

Cenne informację o strączkach i jaki banan jest najlepszy. Zielony, z plamkami, na słodko czy wytrawnie.

ZDROWIE

Małgosia Sobczyk rozwieje Wasze wątpliwości o diecie nisko węglowodanowej a Iwona Kibil opowie o racjonalnej diecie roślinnej dla kobiet w ciąży. Czyli obali mity, jakoby nie było możliwe być weganką w ciąży. Dowiemy się również o wapniu w diecie roślinnej.

DSC_0071

Panie będą miały również cenne informacje o PCOS. Zespół policystyczych jajników to problem wielu młodych pań. Nie wszystkie przypadki to jednak PCOS. Jak prawidłowo zdiagnozować i co zrobić dalej? Dowiecie się z artykułu.

DSC_0072

COŚ DLA URODY

Imbir to nie tylko przyprawa czy składnik popularnej ostatnio wody imbirowej. To świetny dodatek do domowych kosmetyków. Peeling czy maseczka z dodatkiem korzenia, może zdziałać cuda.

DSC_0073

Niezawodna Kasia Konopa pokaże jak być piękną. Mam wiele sympatii do Kasi za propagowanie kosmetyków wolnych od składników pochodzenia zwierzęcego. Pokazuje, że takie kosmetyki są dobrej, jakości, nie drogie i dostępne dla każdego. W tym numerze również opisuje, jak wygląda masowa produkcja pereł. Coś koszmarnego.

DSC_0074

DSC_0075

WYWIADY

Ani Wyszkoni nie trzeba przedstawiać. Opowiada nam o wegetarianizmie, przebytej ciężkiej chorobie, dokonaniach muzycznych i miłości do adoptowanych piesków.

DSC_0076

Kolejny bohater to Tobias Leenaert. Słynny współzałożyciel organizacji ProVeg, która dotarła również do naszego kraju.

DSC_0077

NASI PRZYJACIELE

Przeczytacie ciekawe i rzetelne informacje na temat sterylizacji kotków. Kiedy, jak i dlaczego warto podjąć takie działania.

DSC_0078

INNE CIEKAWE TEMATY

Jak przeżyć pokarmowo w czasie maratonów na festiwalach filmowych. Co może jeść weganin i jak się przygotować.

DSC_0079

Świetny artykuł o tym, jak weryfikować wszelkie informacje. W internecie czy innych mediach. Czy wierzyć we wszystko, co przeczytamy. Jak stać się dobrym krytykiem. Jak nie dać się fałszywym newsom.

DSC_0080

Karolina Czechowska opowie, jak się ma weganizm i jaka będzie jego przyszłość. Czy firmy z branży gastronomicznej i spożywczej nadążają za trendem.

DSC_0081

Na koniec przeczytacie o magii tańca i jak potrafi pobudzać zmysłowość. Dowiecie się jak rosnąca ilość odpadów na Galapagos, zagraża największej populacji albatrosów.

DSC_0082

Zapraszam Was do ciekawej lektury nowego VEGE. Jak w każdym numerze jest smacznie, ciekawie, pięknie i inspirująco :)

3 Komentarze

  1. Vege czytam od kilku lat. Numer marcowy jak zwykle trzyma poziom, jest jednak coś, co mnie ogromnie zdziwiło. Wybór gwiazdy na okładkę. Ania Wyszkoni nie je , zgodnie z tym, co sama opowiada w rozmowie,mięsa ze względu na smak a psy kupiła w hodowli, a nie przygarnęła.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *