4 lipca 2015
BATONY Z CIECIERZYCY Z OWOCAMI BEZ PIECZENIA premium
Ciecierzyca po ugotowaniu większości nam kojarzy się z przygotowaniem hummusu czy burgerów. Nic bardziej mylnego. Idealnie nadaje się do słodkich przetworów kuchni wegańskiej. Na blogu były już Batony strączkowe, gdzie ciecierzyca w towarzystwie czerwonej fasoli stworzyła fajne połączenie. Różnica między tymi smakołykami jest taka, że poprzednie były pieczone i zawierały fasolę. Te są proste i szybkie […]
premium
3 lipca 2015
MAKARON Z ZIOŁOWYM SOSEM „SEROWYM” premium
Kuchnia wegańska oferuje wiele alternatyw dla mięsa czy nabiału. Smaki, które uzyskujemy często są bardzo bliskie oryginałowi. Ta alternatywa ma nie tylko wymiar etyczny, ale bardzo często również zdrowotny. Przejawia się to szczególnie w kaloryczności dań (są idealne dla osób dbających o linię), a ich skład pozbawiony jest tony cukrów prostych czy tłuszczy nasyconych. Nie […]
premium
1 lipca 2015
ORKISZOWE CEBULARZE Z WĘDZONYM TOFU premium
W swojej wieloletniej bezmięsnej kuchni staram się nadawać wegański wymiar tradycyjnym potrawom polskim. Cebularze to lubelski klasyk jak krakowskie precle czy koguty z Kazimierza. Bez problemu można dokonać małego przekrętu i stworzyć własną wersję. Ciasto drożdżowe na bazie jasnej mąki orkiszowej z dodatkiem suszonego oregano. Masa cebulowa to pół na pół cebula cukrowa, której uwielbiam […]
premium
30 czerwca 2015
WEGAŃSKI ZBÓJ Z WĘDZONYM TEMPEHEM :) premium
No cóż. Na blogu nie pojawiają się same ładnie wyglądające dania. Czasem zawieruszy się chłopskie jadło, które wizualnie może pozostawiać wiele do życzenia, ale smak rekompensuje wszystko 🙂 Odkąd włączyłem do swojej kuchni produkty sojowe nie mogę się nimi oprzeć. decydowanym faworytem jest wędzony tempeh. Jego smak mnie zniewala. Jest idealny do wielu dań, a […]
premium
29 czerwca 2015
DROŻDŻOWE PRZEKĄSKI Z ZIELONĄ PASTĄ premium
Uwielbiam takie male przekąski. Są idealne na imprezy i do zabrania na wycieczki. Łatwo się je robi i dobrze przechowuje i transportuje. Ciasto drożdżowe daje wiele możliwości. Sprawdza się w przepisach na słodko i w wytrawnych. Placek ciasta rozwałkowałem cienko i posmarowałem zieloną pastą. Pasta to klasycznie przerobione liście rzodkiewki, natka marchewki, liście kalafiora, bazylia […]
premium
BURGERY Z WĘDZONYM TOFU I KASZĄ JAGLANĄ premium
Tak. Oczy Was nie mylą. Po 25 latach od chwili kiedy dowiedziałem się, że jestem uczulony na lecytynę sojową, okazało się, że alergia minęła. Teraz na blogu będą pojawiały się również przepisy z wykorzystaniem mleka sojowego, tofu czy tempeha. Pierwszy przepis nie jest przypadkiem bo bardzo lubię wszelkie wędzone produkty. Burgery są idealnym przykładem, gdzie […]
premium
KAWOWE CIASTO Z MALINAMI premium
Jestem z tych co nie pijają kawy codziennie. Zdarza mi się czasem wychylić łyk jak jestem u znajomyh lub w restauracji. W domu zawsze mam zapas różnych kaw dla gości. Jakiś czas temu moja znajoma poprosiła mnie o przepis na jakieś słodkości z zastosowaniem kawy. Proszę bardzo. To dla Ciebie Kasiu 🙂 Chciałem w tym […]
premium
26 czerwca 2015
MEKSYKAŃSKI GULASZ Z TAHINĄ premium
To kolejna potrawa z serii „co by tu dziś upitrasić i się nie narobić” 🙂 Nic prostszego. Podsmażamy kolorowe cukinie, bakłażany, kabaczki, cebule, papryki i inne warzywa. Dodajmy czerwoną fasole, paprykę wędzoną i pomidory. Po pół godzinie mamy sycące pyszne danie. Dodatek tahiny, to taki mały eksperyment, który okazał się trafny. Pasta nadaje gęstości i […]
premium
25 czerwca 2015
TRUSKAWKOWY HUMMUS premium
Czasem wystarczą cztery składniki by otrzymać prosty, szybki i nowy w smaku produkt. Nie raz wchodząc do kuchni wystarczyło, że spojrzałem na kilka składników, które składały się w całość i otrzymywałem zaskakujące połączenia. Powoli dobiega koniec na truskawki. Trzeba z nich korzystać bo pojawią się dopiero za rok. Tym razem fantazja mnie poniosła i otrzymałem […]
premium
TARTA Z OWOCAMI LATA premium
Nie ma jak uczczenie pierwszych dni lata kosztując bardzo owocowej tarty czekoladowej. W ten sposób powitaliśmy na warsztatach kulinarnych w Pokojach Roślinnych polskie lato 🙂 Pokazałem dziewczynom, że przygotowanie wegańskiej tarty jest banalnie proste, szybkie i efektowne. Spód nie musi być pieczony na kruchym cieście. Spokojnie można wykorzystać wszystkie dostępne składniki jakie mamy w domu. […]
premium
23 czerwca 2015
PIECZONY KALAFIOR Z AROMATYCZNĄ SKÓRKĄ premium
Kalafior w mojej kuchni pojawia się od czasu do czasu. Nie jest to moje ulubione warzywo, ale nieraz mam ochotę pochrupać na surowo. Ląduje również jako dodatek do wiosennych zup. Do wersji pieczonej podchodziłem jak do jeża. Zawsze wydawało mi się, że będzie suchy i nieprzyjemny w smaku. Pierwsza próba okazała się strzałem w 10. […]
premium
22 czerwca 2015
CZEKOLADOWY MUS CIECIORKOWY Z TRUSKAWKOWYM SOSEM CHIA premium
To kolejny deser wykonany na ostatnich moich warsztatach kulinarnych. Małgosia i Justyna przy pomocy Piotra odwalili kawał dobrej roboty 🙂 Woda po cieciorce zaskakuje coraz bardziej. Już na blogu pojawiły się bezy i „bita śmietana” z truskawkami. Ja używam wody z puszki gdyż ciężko jest uzyskać idealną wodę z samodzielnego gotowania. Tym razem uczestnicy warsztatów […]
premium