1 października 2015
CYNAMONOWE LODY WĘGIERKOWE Z KAROBEM premium
  Węgierki, to owoce typowo jesienne. Robię z nich wiele przetworów, wypieków, deserów. Zawsze czekam do chwili, kiedy przy ogonkach są lekko pomarszczone. Właśnie wtedy są najbardziej słodkie. Nie wymagają cukru. W moim domu na jesieni zawsze był rytuał smażenia powideł. Ja również je robię. Na ostatnich warsztatach robiliśmy połączenie węgierek z cynamonem i karobem. […]
premium
30 września 2015
WARSZTATY – SŁODKI TYDZIEŃ BEZ CUKRU premium
  Słodki Tydzień Bez Cukru, to wydarzenie zakrojone na szeroką skale 🙂 Organizatorzy postanowili przekonać społeczeństwo do porzucenia przyzwyczajeń związanych z białym cukrem. Te białe, niewinne kryształki potrafią siać spustoszenie w naszym organizmie. Co w takim razie zrobić jeśli tak bardzo lubimy słodki smak? Problemu nie ma. Na rynku mamy dostępne zamienniki. Nie mówię tu […]
premium
30 września 2015
WEGE MIEJSCA – TAM GDZIE NABYWAM SWOJE SKARBY premium
  Kuchnia wegan opiera się na produktach wyłącznie pochodzenia roślinnego. Tu Ameryki nie odkryłem. Gdzieś te produkty należy nabyć by móc przygotować swoje potrawy. Staram się by były one dobrej jakości, z wiadomego źródła i w rozsądnej cenie. Poniżej przedstawiam miejsca, w których często dostaje zakupowej ekstazy, dostaje oczopląsu, zatracam się i planuje swoje blogowe […]
premium
28 września 2015
SMAKI JESIENI W KILKU ODSŁONACH premium
Mogłem napisać po prostu gulasz warzywny. Jednak nie oddałoby to wielowymiarowości temu daniu. Kiedy „cierpimy” na nadmiar wszelkich warzyw (u mnie to normalne), trzeba je jakoś przetworzyć. Najlepsza metoda, to zrobić jednogarnkowe danie. Pakujemy wszystko, dodajemy przypraw i w godzinę mamy wypasione jedzenie na kilka dni. Podstawą są świeże warzywa i odpowiednio dobrane przyprawy. To […]
premium
27 września 2015
FOCACCIA Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I WĘDZONYM TOFU premium
Sposobów na foccacię jest tyle, ile na pizzę. Ja mam jedno podstawowe ciasto. Dodatki, to dowolna inwencja twórcza. W zasadzie ilość składników nie przekracza 3. Często są to pomidory. Czasem same suszone zioła. Kształt dowolny. Grubość ciasta również. Często przygotowuję foccacię zamiast pieczywa. Lubię w ciągu dnia chrupnąć kawałek drożdżowego placka. Idealnie pasuje na imprezy, […]
premium
25 września 2015
PULPETY Z JAGLANEJ I SOCZEWICY Z AROMATYCZNYM SOSEM premium
Klopsy, pulpety, kulki. Jak zwał tak zwał. To jedne z moich ulubionych dań. Pomysłów są setki. Pamiętam z dzieciństwa kulki z ryżu na słodko z cynamonem. Klopsiki z kaszy gryczanej z sosem grzybowym. Wkurzałem się wtedy okrutnie bo uciekały mi z talerza pod naporem widelca. Pulpety w wydaniu wegańskim mają to do siebie, że są […]
premium
24 września 2015
WARSZTATY W TOTOMATO – WEGAŃSKIE SŁOJE premium
  Czyli jak zapakować w szklane pojemniki, to co lubimy jeść na świeżo latem, a zimą mamy czar wspomnienia. Kolejne warsztaty w Totomato. Tym razem pokażę jak szybko zrobić słodkie przetwory bez białego cukru z owoców i warzyw. Jak przygotować gęste konfitury w 5 minut bez żelatyny czy sztucznych pektyn. Jak połączyć popularne warzywa z […]
premium
CIECIORKOWA TARTA Z BRUKSELKAMI premium
Jeżeli chodzi o ziarna ciecierzycy, to większość lubi jej smak. Z mąką już jest inaczej. Znam wiele osób, którym przeszkadza grochowy smak tego ziarna. Ja też musiałem się do niego przekonać. Plusem jest to, że pod wpływem ciepła ten smak ulega zmniejszeniu.  Z mąki z ciecierzycy robię naleśniki, frittaty i mini tarty. Dodanie płatków drożdżowych […]
premium
BURGERY Z PIECZONEGO KALAFIORA I ZIEMNIAKÓW premium
Kiedy robiłem pasztet z pieczonego kalafiora i brokułów, stwierdziłem że pieczone kalafiory mają wyjątkowy smak. Nabiera charakteru. Staje się słodszy, wyrazisty. Pieczenie powoduje, że zostaje odparowany nadmiar wody. Nie należy się przerażać lekkim przypaleniem różyczek. Nadają lekko dymnego posmaku. Doskonałym towarzystwem do kalafiora są ziemniaki. Też zostały upieczone. Lekko chrupiąca skórka i kremowe wnętrze. Ponieważ […]
premium
22 września 2015
FATAYER Z ZIELONĄ PASTĄ premium
Fatayer, to przekąska z ciasta drożdżowego wypełniona farszem. Bardzo popularne danie z rejonów Bliskiego Wschodu. Szczególnie Syrii, Libanu czy Palestyny. Podobne odmiany można znaleźć również w Turcji,Jordanii czy Egipcie. Najczęściej farsz stanowi mielone mięso, szpinak (sebanekh) lub ser (jibnah). Wyróżnia się dwa podstawowe kształty. W formie łódeczki lub piramidek. Wybrałem ten pierwszy kształt. Ciasto drożdżowe […]
premium
WĘDZONA PASTA Z PIECZONYCH DYNIOWATYCH premium
Jeszcze ładnych parę lat temu, praktycznie nie robiłem past do pieczywa. Ajwar, lutenica, pinjur, adżyka, to wyśmienite bałkańskie i kaukaskie pasty. Każda ma charakterystyczny smak. Idealne do pieczywa czy jako samodzielne danie. Zastanawia mnie, dlaczego u nas nie mamy takich past. Przecież hodujemy tony warzyw. Bardzo aromatycznych. Na blogu jest sporo wszelkich smarowideł. Głównie są […]
premium
20 września 2015
SMAŻONE KANIE Z JARMUŻEM I SUSZONYMI POMIDORAMI premium
W tym roku sezon grzybowy jest bardzo kiepski. Niestety susza swoje zrobiła. Kilka dni deszczu sprawiły jednak, że coś się ruszyło. Na straganach pojawiły się borowiki. Idąc na ranny spacer z psem można znaleźć takie cuda jak poniżej 🙂 Uwielbiam kanie za smak. Przypominają mi dzieciństwo. Moja babcia smażyła je na patelni z dodatkiem soli […]
premium