6 stycznia 2016
POTRAWKA Z MARYNOWANEGO TOFU premium
Przychodzi taka chwila, kiedy nie masz czasu na gotowanie. Ochota na zjedzenie czegoś dobrego zwycięża. Wtedy otwieram lodówkę, szafki i na szybko coś kombinuję. Zależy mi na czasie. Przygotowanie nie powinno zająć dłużej niż 15 – 30 minut. Korzystam wtedy z półproduktów. Łączę je z innymi składnikami i po chwili mam pyszną potrawę. Przykładem może być to danie. Pokrojone […]
premium
KREM Z ZIELONEGO GROSZKU Z WĘDZONYM TOFU premium
Zielony groszek najlepszy jest latem, kiedy jest świeży. Tak powie większość z Was. Szkopuł w tym, że trudno go kupić, jest drogi i szybko trzeba go przetwarzać, bo fermentuje. Alternatywą jest forma mrożona. Dostępna przez cały rok, tańsza od świeżego i w każdej chwili pod ręką. Niewielu wie, że można również kupić cały zielony groch w postaci suszonej. […]
premium
WEGAŃSKI SMALEC NAJLEPSZY premium
Pamiętam swój pierwszy wegański smalec. Była to roztopiona Planta z różnymi dodatkami. Nie przypadł mi on gustu. Dziwny smak i konsystencja. Potem przyszedł czas na smalec z białej fasoli. Zdecydowanie lepszy od poprzednika. Dla osób nie przepadających za tłuszczami, to idealna propozycja. Pamiętam ile złośliwości miałem z jego powodu. Chyba żadne wegańskie danie nie wzbudziło tylu kontrowersji. Ciągle […]
premium
3 stycznia 2016
ZIEMNIACZANE ROLADKI Z SOCZEWICĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI premium
Telefon od koleżanki ” Błagam Cie, wymyśl coś z ziemniaków, bo dostałam 20 kg. Przerobiłam już wszystkie Twoje pomysły. Najlepsze są kotlety nadziewane pieczarkami i kiszonymi, ale już się przejadły. Wymyśl coś podobnego, ale w innej formie. Tak by wszyscy chcieli jeść” Kilka chwil grzebania w pamięci i jest. Najpierw sam zrobiłem. Wykonałem zdjęcia i wysłałem. […]
premium
2 stycznia 2016
ZAPIEKANE NALEŚNIKI MEKSYKAŃSKIE premium
Kuchnia meksykańska, to bogactwo wspaniałych składników i dań. Pełne są kukurydzy, awokado, ostrych papryk, kolendry, limonki, czerwonej i czarnej fasoli czy czekolady. Pamiętam jak ładnych parę lat temu, czytałem wywiad z żoną Sławomira Mrożka, Panią Susaną Osorio. Opowiadała o robieniu tortilli, pieczonych, ostrych paprykach i pradawnych obrzędach przygotowania dań z ludzi. Tak. Z ludzi i […]
premium
CZEKOLADOWE SZCZYTY EKSPANDOWANE premium
  Mamy rok 2016. Po szampańskiej zabawie, przyszedł czas na zasłużony odpoczynek. Po takich ekscesach, najczęściej spożywamy stawiające na nogi dania. Żurki, flaki czy chili sin carne. W moim przypadku było podobnie 🙂 Jednak nie byłbym sobą, gdyby nie wkradło się trochę czekolady. Bez niej ani rusz. Spore ilości magnezu stawiają również na nogi. Jak do tego dodamy spory […]
premium
KREM Z POMARAŃCZOWYCH WARZYW Z KLOPSAMI premium
Jest zimno, to muszą być rozgrzewające kremy. Kilka łyżek i mamy dość. Nie ma potrzeby dodawania zagęszczaczy. Bogate w skrobie i białko warzywa, robią swoje. Często mam od Was pytania dotyczące potraw z soczewicy. Stosują ją powszechnie. Zieloną, brązową czy czarną do klopsów, pasztetów, burgerów. Czerwona jest właśnie idealna do zup czy past. Dlaczego? Szybko się gotuje […]
premium
30 grudnia 2015
ROK Z BLOGIEM WEGANON :) premium
Kiedy rok temu zakładałem bloga, nie przypuszczałem, że tak zmieni moje życie. Kiedy miałem 15 lat, zacząłem swoją przygodę z gotowaniem. Wtedy przestałem jeść mięso i musiałem sobie jakoś radzić. Na początku było trudno. Dzięki mamie udało się. Pokazała mi podstawowe techniki kulinarne, zachęciła do gotowania. Coś co wydawało się koszmarem, okazało się bardzo twórcze, rozwojowe, poznawcze. […]
premium
28 grudnia 2015
BOCZNIAKOŚLEDZIE W JOGURCIE premium
Tak jak seleryba czy tofu, te grzyby w towarzystwie nori, nabierają rybnego smaku. Nie bez powodu nazywają się ostrygowate. Nie chodzi tu tylko o kształt, ale również smak. Boczniaki można robić na wiele sposobów. W zasadzie tak samo jak śledzie. W pomidorach, w oleju, korzenne, ziołowe itd. Dodatek nori sprawia, że grzyby mają morski smak. Idealnie prezentują się na stole […]
premium
27 grudnia 2015
CZEKOLADOWE TRUFLE Z KUTII premium
Z daniami świątecznymi jest tak, że zawsze choć trochę ich zostaje. Nie jestem z tych co wyrzucają jedzenie. Jeśli nie mogę go przerobić, to oddaje innym lub karmię zwierzaki. W tym roku zostało mi trochę kutii. Wiosłowanie łychą w misce, już mi się znudziło. Potrzebowałem solidnej dawki czekolady w czymś bardzo prostym. Wystarczyło zmiksować kutię by zmniejszyć ziarna pęczaku. […]
premium
26 grudnia 2015
KORZENNY LIKIER POMARAŃCZOWY premium
  Ten likier idealny jest na świąteczne lub poświąteczne biesiadowanie. Niestety w tym roku go nie posmakujecie. Po zrobieniu powinien stać 3-4 miesiące. Dlaczego teraz wstawiam ten przepis? Bo jest sezon na cytrusy. Letnie owoce nie nadają się. Mają o wiele mniej aromatu. Zresztą nie tylko w Boże Narodzenie można się nim rozkoszować. Jak zrobicie […]
premium
CYTRUSOWY TOFURNIK Z MAKOWYMI KULKAMI premium
Kiedy chodziłem jeszcze do szkoły podstawowej, codziennie mijałem cukiernie. Dwa, trzy razy w tygodniu zahaczałem o nią i kupowałem dwa ulubione ciastka. Kruchą babeczkę z budyniem i duet. To drugie ciacho, to nic innego jak ser z makiem. Fikuśne fale przenikające się wzajemnie. Bogaty, migdałowy smak maku i wanilia w serze. Coś nieprawdopodobnego. Wegańska wersja […]
premium