BEZGLUTENOWE Pasty do pieczywa ŚNIADANIA WEGAŃSKI NABIAŁ

SEREK MIGDAŁOWY W TRZECH ODSŁONACH

  „Serek” migdałowy jest produktem ubocznym przy wytwarzaniu mleko migdałowego jako pozostałość po odsączeniu. Jest świetnym dodatkiem do ciastek, budyniów, placków. Można go stosować jako wersję na słodko i wytrawnie. WERSJA NA SŁODKO: Serek wymieszać z dowolną substancją słodzącą (stewia, ksylitol, erytrol, cukier, soki owocowe) Można dodać kawałki owoców i orzechy lub płatki.   WERSJA …

DANIA OBIADOWE Kluski

MAKARON ORKISZOWY

  Makaron wykonałem z mąki orkiszowej razowej typ 700 z dodatkiem mąki z ciecierzycy, która w tym przypadku zastąpiła mi jajka (świetnie łączy mąkę orkiszową z wodą). Ciasto jest lekko elastyczne i bez problemu się formuje. Do wykonania wykorzystałem swoje ustrojstwo do makaronu KitchenAid ale można wykonać ręcznie wałkując ciasto i wycinając paski nożem. Choć orkisz zawiera …

Pasty do pieczywa Pasztety ŚNIADANIA

PASZTET SOCZEWICOWO – GRZYBOWY

  Jest to zarazem pasztet warzywny i doskonałe smarowidło do chleba. Połączyłem smak zielonej soczewicy i mrożonych podgrzybków ze słodko – kwaśnym smakiem suszonej żurawiny. Dodatek ziół i gałki muszkatołowej sprawi, że jest dość aromatyczny. Można też masę zastosować jaki nadzienie do naleśników lub krokietów. SKŁADNIKI: 1 szklanka zielonej soczewicy 100 – 200 g mrożonych grzybów (u …

BEZGLUTENOWE NA SŁODKO ŚNIADANIA Z kasz i zbóż

DESER Z KOMOSĄ RYŻOWĄ (QUINOA)

    I pomyśleć, że dane nam jest spożywanie przedwiecznego zboża uprawianego przez Inków. Te małe kuleczki zakupiłem dziś na stoisku PLANETARIAN na Bazarze Olkuska i stwierdziłem, że fajnie komponowałyby się z mlekiem migdałowym na słodko. Komosa ryżowa jest pokryta saponinami, które nadają jej gorzkawy posmak, którego można się pozbyć poprzez moczenie przez 30 minut w …

ŚNIADANIA WEGAŃSKI NABIAŁ

MLEKO OWSIANE

  Mleko owsiane jest drugim po sojowym mlekiem roślinnym jaki przygotowałem w swoim życiu. Sojowe robiłem w latach 90 kiedy o „gotowcach” można było pomarzyć. Owsiane przemawia do mnie bardziej chyba ze względu na to, że owies nie jest jeszcze uprawiany jako GMO i jest łatwiejszy w obróbce. Mleko owsiane poza tym ma wiele zalet. Mogą stosować go osoby, …

BEZGLUTENOWE Ciastka NA SŁODKO

JAGLANO – MIGDAŁOWE CIASTKA LUB TRUFLE

Jest to pierwszy przepis na moim blogu i nie bez powodu. Bardzo lubię słodkie przekąski (oczywiście w zdrowszym wydaniu niż tradycyjne). Z otrzymanej masy można wykonać trufle (wersja surowa) lub pieczone ciastka. Spokojnie można masę wykorzystać do innych celów (choćby batoników czy jako spód do sernika z nerkowców). Proste i szybkie w wykonaniu jako alternatywa …