13 marca 2015
PEŁNOZIARNISTE ZAWIJASY Z MNÓSTWEM WARZYW premium
  Można powiedzieć,ze jest to swego rodzaju lazania w formie ślimaczka. Ciasto wykonane z mąki pszennej pełnoziarnistej z curry a nadzienie to bakłażan, cukinia, szpinak, oliwki itd. Po rozwałkowaniu ciasta i ułożeniu nadzienia wszystko rolujemy i tniemy na kawałki by później upiec zawijasy w aromatycznym sosie pomidorowym. Całość dopełnia dodatek tahiny i harrisy by nadać […]
premium
HUMMUS Z NERKOWCÓW I CANNELLINI Z PIECZONYMI WARZYWAMI premium
  Znam osobiście kilka osób, które nie jedzą hummusu ze względu na smak ciecierzycy (ja na szczęście nie należę do nich). Prezentuje zatem alternatywę gdzie brak ciecierzycy jest zastąpiony nerkowcami i fasolką cannellini. Oczywiście obowiązkowo jest dodatek tahini. Dodatkiem są suszone pomidory oraz pieczony bakłażan i cukinia. Pasta ma puszystą konsystencję i dodatek soku z […]
premium
KOMOSANKA Z CYDREM I KONFITURĄ TRUSKAWKOWĄ premium
  Wczoraj była komosa zanurzona w pieczonych jabłkach a dziś też jest z jabłkami ale w formie płynnej. Komosę ugotowałem w dobrej jakości cydrze z dodatkiem korzennych przypraw i dodałem jako elementu słodkiego zeszłorocznej konfitury truskawkowej, która niestety już się kończy 🙁 Cały alkohol w cydrze wyparuje podczas gotowania SKŁADNIKI: – 1,5 szklanki cydru– pół […]
premium
10 marca 2015
PIECZONE JABŁKA Z CYNAMONOWĄ KOMOSĄ RYŻOWĄ premium
  Pamiętam z lat dzieciństwa podwieczorki z przedszkola gdzie serwowano roztrajdany ryż na mleku z dodatkiem jabłkowej brei i cynamonu. To był mój ulubiony deser na tamte czasy (no może poza tartym jabłkiem w rozrzedzonym kisielem). Mam teraz inną propozycję. Ryż zamieniam na komosę ryżową gotowaną na mleku kokosowym lub migdałowym z dodatkiem orzechów i […]
premium
9 marca 2015
CIASTKA ZBOŻOWO – ORZECHOWE Z MUSEM OWOCOWYM I CZEKOLADĄ premium
Obok trufli, batonów i ciast to małe ciastka są najczęstszą wegańską słodką przekąską. Dlaczego? Bo są proste i szybkie w wykonaniu, można je zrobić z niewielu składników (tego co akurat mamy w domu). Kształty są dowolne. Mogą być z polewą lub bez. Inwencja twórcza zależy od nas. Ja swoje przygotowałem z wielu różnych składników, które akurat miałem w domu. Nie […]
premium
KREM Z PIECZAREK I JARMUŻU Z LUBCZYKIEM premium
Niestety nadchodzi ta pora, gdy powoli żegnamy się z jarmużem na kilka miesięcy. Ostatnie podrygi na kuchennym stole zaserwowałem w kremie z dodatkiem pieczarek i aromatycznego lubczyku, który nadaje rosołkowego smaku zupie. Krem można jeść samodzielnie lub z makaronem pełnoziarnistym albo grzankami. SKŁADNIKI: – kilogram pieczarek – 2 szklanki drobno porwanego jarmużu – 3 gałązki świeżego […]
premium
8 marca 2015
TARTA WARZYWNA Z ZIELONYM SOSEM premium
  Wczoraj był dzień tarty na słodko. Dziś jest wytrawnie. Tak jak pisałem tarty to wdzięczny obszar kulinarny. Można przygotować smaczne i widowiskowe ujęcia wszelkich warzyw i owoców. Ciasto kruche zostało przygotowane na bazie pełnoziarnistej maki orkiszowej z dodatkiem suszonego oregano i wegańskiej margaryny, która udało mi się nabyć w Vega Miasto. Zamiast margaryny można […]
premium
KOKOSOWA TARTA LIMONKOWA premium
  Bardzo lubię wszelkie tarty. Zarówno w formie wytrawnej jak i słodkiej. Jeśli chodzi o deserową tartę to pojawia się ona po raz pierwszy na blogu. Nie ma tu kruchego ciasta w formie spodu. Jest masa składająca się z mielonych orzechów, daktyli i fig. Kremem jest masa z kokosa i limonki. Jako ozdoba posłużyły borówki. […]
premium
ORKISZOWE KROKIETY Z SOCZEWICĄ, KASZĄ JAGLANĄ I KREMOWY BARSZCZ CZERWONY Z ANTONÓWKĄ premium
  Chyba nie znam nikogo, kto nie lubiłby barszczu z krokietami. Co do krokietów to są oczywiście różne preferencję ale każdy je to co lubi. Krokiety wykonane z naleśników z pełnoziarnistej mąki orkiszowej a jako nadzienie posłużyła soczewica zmieszana z kaszą jaglaną czyli nic skomplikowanego. Naleśniki po zawinięciu nadzienia panierowałem w sezamie. Barszcz czerwony przygotowałem […]
premium
AMARANTUSANKA Z OWOCAMI I KREMEM CZEKOLADOWYM CHIA premium
  Prosta propozycja na śniadanie lub kolacje. Skoro jest owsianka, jaglanka to czemu ma nie być amarantusanka 🙂 Amarantus ekspandowany zmieszany z mlekiem migdałowym lub innym roślinnym, owocami, orzechami i nasionami chia w formie czekoladowego kremu. Całość lekko dosłodzona syropem z agawy lub klonowym choć nie za dużo bo amarantus i owoce mają swoją słodycz. […]
premium
AROMATYCZNE STRĄCZKI PO ARABSKU premium
  Już raz na blogu pojawiło się bogactwo przeróżnych strączków w jednej konfiguracji w postaci STRONKBURGERA. Teraz ziarna są w całości i towarzystwie bardzo aromatycznych arabskich przypraw takich jak zatar, harrisa i ras el hanout. W przypadku zataru i harrisy sprawa jest prosta bo mają zawsze ten sam niezmienny skład ale Ras el hanout to […]
premium
ORZECHOWO – CZEKOLADOWE CIASTO Z OWOCAMI premium
  W tym cieście dałem upust swojemu zamiłowaniu do czekolady i wszelkim orzechom. Ich ilość jest powalająca a mały kawałek ciasta poprawia humor nawet w najgorszy dzień 🙂 Ilość składników jest spora ale ciasto robiłem na zamówienie dla sporej liczby gości więc musiało powstać w dużej tortownicy. Na własne potrzeby spokojnie można ilość składników podzielić […]
premium