POMARAŃCZOWO (MARCHEWKOWO)- JABŁKOWY BUDYŃ JAGLANY
9 marca 2016
Budynie kojarzą się większości z mlekiem, skrobią ziemniaczaną, cukrem i wszelkimi dodatkami smakowymi i często wątpliwej, jakości konserwantami. Tak zazwyczaj wyglądają kupne specyfiki.
Dziwi mnie trochę fakt, ze tak chętnie po proszki z torebek. Wiem, że to ułatwienie, ale czy samodzielnie przygotowany budyń nie jest lepszy? Jest, bo wiemy, z czego go robimy. Sami decydujemy, co dodamy. Nie wkładamy sztucznych barwników, konserwantów i polepszaczy. Zrobienie deseru zajmuje kilka minut.
Ja często robię budynie bez mleka roślinnego i mąki ziemniaczanej. Takim przykładam jest budyń gdzie mleko zastąpiłem sokiem z jabłek i marchwi a gęstości nie daje skrobia a kasza jaglana.
Dodatek smakowy to cynamon. Budyń można dosłodzić. Ja dodaję jeszcze sok z cytryny by deser nie był zbyt mdły.
Fajne jest w tym deserze, że po schłodzeniu tężeje do tego stopnia, że może być kremem do ciast.
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki soku jabłkowego
– 2 szklanki soku marchewkowego
– szklanka suchej kaszy jaglanej
– sok z połowy sporej cytryny
– ewentualnie jakiekolwiek słodziwo do smaku
– łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
– oba soki połączyć i dokładnie wymieszać
– kasze przepłukać kilka razy wrzątkiem. Dodać 3 szklanki mieszanki soku i gotować 15 minut pod przykryciem na małym ogniu
– dodać ostatnią szklankę soku, sok z cytryny i cynamon i dokładnie zmiksować na gładko
– doprawić ewentualnie czymś słodkim do smaku
– przełożyć do miseczek, można polać sokiem malinowym lub dodać np. dżem pomarańczowy
Niestety to juz nie jest zależne ode mnie. Blogspot tak ma
Super pomysł, by dodawać sok tez na końcu – mamy żywe enzymy.
Czy konieczne jest jednak zeby i na tej stronie poprzez cookie szpiegowało mnie google?
Z nieba mi ten przepis spadł dziękuję wypróbujemy na pewno. Nie skomplikowany i szybki
Myląca jest ta nazwa!!! Myślałam ze będzie z pomarańczami… a tu marchewka! Jeszcze lepiej!
4 spore porcje
Ile porcji wychodzi z podanego przepisu?
Pewnie. Będzie szarlotkowy. Polecam kwaskowe jablka
Oba wyciskane
Wygląda świetnie, a sok wyciskany czy z kartonu?
Genialne w swej prostocie!
A czy z samego soku jabłkowego też można zrobić?:)
tym bardziej, że jest tak prosty w wykonaniu
Nie ufam kupnym budyniom, również wolę ten domowy, sprawdzony i smaczny. Twoja propozycja jest świetna!