POMARAŃCZOWO (MARCHEWKOWO)- JABŁKOWY BUDYŃ JAGLANY
weganon 9 marca 2016

Budynie kojarzą się większości z mlekiem, skrobią ziemniaczaną, cukrem i wszelkimi dodatkami smakowymi i często wątpliwej, jakości konserwantami. Tak zazwyczaj wyglądają kupne specyfiki.
Dziwi mnie trochę fakt, ze tak chętnie po proszki z torebek. Wiem, że to ułatwienie, ale czy samodzielnie przygotowany budyń nie jest lepszy? Jest, bo wiemy, z czego go robimy. Sami decydujemy, co dodamy. Nie wkładamy sztucznych barwników, konserwantów i polepszaczy. Zrobienie deseru zajmuje kilka minut.
Ja często robię budynie bez mleka roślinnego i mąki ziemniaczanej. Takim przykładam jest budyń gdzie mleko zastąpiłem sokiem z jabłek i marchwi a gęstości nie daje skrobia a kasza jaglana.
Dodatek smakowy to cynamon. Budyń można dosłodzić. Ja dodaję jeszcze sok z cytryny by deser nie był zbyt mdły.
Fajne jest w tym deserze, że po schłodzeniu tężeje do tego stopnia, że może być kremem do ciast.
SKŁADNIKI:
 
– 2 szklanki soku jabłkowego
– 2 szklanki soku marchewkowego
– szklanka suchej kaszy jaglanej
– sok z połowy sporej cytryny
– ewentualnie jakiekolwiek słodziwo do smaku
– łyżeczka cynamonu
 
WYKONANIE:
 
– oba soki połączyć i dokładnie wymieszać
– kasze przepłukać kilka razy wrzątkiem. Dodać 3 szklanki mieszanki soku i gotować 15 minut pod przykryciem na małym ogniu
– dodać ostatnią szklankę soku, sok z cytryny i cynamon i dokładnie zmiksować na gładko
– doprawić ewentualnie czymś słodkim do smaku
– przełożyć do miseczek, można polać sokiem malinowym lub dodać np. dżem pomarańczowy 
 

13 Komentarze

  1. Super pomysł, by dodawać sok tez na końcu – mamy żywe enzymy.
    Czy konieczne jest jednak zeby i na tej stronie poprzez cookie szpiegowało mnie google?

  2. Z nieba mi ten przepis spadł dziękuję wypróbujemy na pewno. Nie skomplikowany i szybki

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *