PODLASKIE RACUCHY MARCHEWKOWE
weganon 12 marca 2020

DSC_0026

Kuchnia Podlasia jest pełna marchewkowych potraw. Dominują szczególnie te na słodko. Busłowe łapy, fafernuchy z pogranicza kurpiowskiego, piernik marchwiowy czy racuchy. Te ostatnie są bez drożdży. To szybsza i łatwiejsza wersja tych klasycznych. Do lekkiego spulchnienia używa się sody lub proszku do pieczenia. Racuchy są słodkie pomimo braku dodatku cukru. Użyjcie karotek, które mają naturalną słodycz. Niewielka ilość cynamonu podbija smak. Zamiast mąki pszennej, można użyć owsianej.
Są dwie metody przygotowania tych placków. Starsza, która zaleca ścieranie marchewek na tarce, jak na placki ziemniaczane. Druga, to zmiksowanie w malakserze. Szybsza i łatwiejsza. Placki smażyć na średnim ogniu. Zbyt gorący tłuszcz spowoduje spalenie wierzchu i surowy środek. Racuchy smakują najlepiej z konfitura truskawkową lub posypane cukrem pudrem. Obowiązkowo z zimnym napojem owsianym lub sojowym.

DSC_0020

SKŁADNIKI:

6 średnich marchewek
– 1 szklanka mąki pszennej lub owsianej
– ½ szklanki dowolnego napoju roślinnego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
– ½ łyżeczki cynamonu
– olej rzepakowy do smażenia

WYKONANIE:

marchewki obrać, pokroić w mniejsze kawałki i zmiksować z napojem na gładko
– dodać mąkę, proszek i cynamon. Wymieszać
– smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu. Na rumiano z obu stron

DSC_0014

DSC_0030

10 Komentarze

  1. Ja mam problem z mąką kokosową. Jest koszmarna do wypieków i innych słodkości. Potrzebuje dużo płynu i coś, co ją zwiąże. Do wypieków drożdżowych w ogóle nie używam mąk bezglutenowych, bo wychodzi kit do okna 😉

  2. Nigdy nie będą jak klasyczne, jeśli nie składają się tylko z mąki, mleka i drożdży.

  3. Zaintrygował mnie ten przepis. Zrobiłam ale szału nie ma. Brakuje w nich i chrupkości i lekkości tradycyjnych racuchów

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *