W przepisie na podlaskie hałoczki, pisałem Wam, że kuchnia obecnego Podlasia, to również kuchnia dawnych Kresów. Przedwojenne województwo białostockie, obejmowało obecną część Białorusi i Litwy. Po wojnie część naszych rodaków zamieszkało w granicach nowej Polski. Na naszych ziemiach również pozostała część autochtonicznej ludności litewskiej i białoruskiej. To oni również wzbogacają naszą kuchnię regionalną. Podlasie jest prawdziwym tyglem narodowościowym i kulinarnym. Dziś kolejna potrawa z pogranicza. Pryśniaki.
Pryśniaki, zwane również prysniakami, to prosta i oryginalna potrawa. Prysniaki mają długoletnią tradycję. Wypiekano je już pod koniec XIX w powiecie grodzieńskim i wołkowyskim. Gotowane ziemniaki wymieszane z mąką. Układane na blasze wysmarowanej tłuszczem w formie jednego dużego placka, lub kilku małych (najczęściej okrągłych). Na wierzch układa się surową lub zeszkloną cebulę pokrojoną w piórka. Cebulę miesza się z majerankiem lub makiem. Całość się zapieka w wysokiej temperaturze tak, by spód był rumiany i chrupiący. Podawane, jako samodzielne danie lub z dodatkiem sosu grzybowego i surówki z kiszonej kapusty. Pryśniaki wypiekano głownie w jesienne i zimowe wieczory wtedy, gdy w piecach pieczono chleb. Spożywano na ciepło, ale również na zimno.
SKŁADNIKI:
– 1 kg ziemniaków
– ½ kg cebuli
– 150 g mąki pszennej chlebowej typ 750
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżka maku
– 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego + do posmarowania blachy
– sól do smaku
WYKONANIE:
– ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i gorące dokładnie ubić. Wystudzić
– w trakcie gotowania i studzenia ziemniaków, pokroić cebulę w piórka. Zeszklić na oleju tak, by była miękka. Wyłączyć grzanie, dodać mak i majeranek oraz sól do smaku
– do zimnych ziemniaków dodać mąkę i szybko zagnieść jednolite ciasto
– wyłożyć na blachę wysmarowaną olejem lub podzielić na 8 równych części i nadać okrągły kształt. Grubość placków około ½ cm
– na wierzch placków nałożyć cebulę
– pieczemy około 30 minut w 190°C. Grzanie góra/dół, środkowa półka
– zdjąć łopatką
Jak najbardziej
A maka bezglutenowa ale nie kukurydziana?
kukurydziana najlepsza
Jaką mąkę bezglutenowa można dodać zamiast pszennej?