Co łączy krakowskie małdrzyki, białostockie serniczki, kresowe twarożniki czy podkarpackie placki z sera? Oczywiście forma w postaci placków i składnik, jakim jest twaróg. W zależności od regionu, dodatki to jajka, gotowane ziemniaki, mąką do zagęszczenia masy. Wszystkie podawane są na słodko. Z owcami, owocowymi lub śmietanowymi sosami, posypane cukrem pudrem. Smażone na średnim ogniu na rumiano. Na śniadanie, podwieczorek czy kolacje.
To jednak województwo podlaskie ma pierwszeństwo w twarogowych plackach. W Białymstoku podawane są z samego twarogu i jajek lub twarogu i ziemniaków. Podczas odkrywania kuchni podlaskiej, znajdywałem prawdziwe perełki kulinarne. Wiele z nich utracono bezpowrotnie i tylko Panie z KGW przywracają je na nasze stoły. Takim kulinarnym odkryciem są właśnie te placki. Tu twaróg połączony jest z przetartą marchewką z dodatkiem mąki i kaszy manny. Mają piękny pomarańczowy kolor. Dawniej marchewkę po ugotowaniu przecierano przez sito, a twaróg ucierano w makutrze. Placki podawano z domowymi konfiturami lub galaretką z czarnej porzeczki, świeżymi owocami jagodowymi lub polewano słodką śmietanką. Proste i tanie jedzenie, a jakże smaczne. Ja oczywiście twaróg zastąpiłem zakwaszonym sokiem cytrynowym tofu. To już klasyka wegańskich wersji twarogowych potraw.
SKŁADNIKI:
– 360 g naturalnego tofu
– 3 marchewki (około 350 g)
– 3 łyżki kaszy manny
– 100 g mąki pszennej
– 3 łyżki cukru
– 2 duże cytryny (ok. 300 g)
WYKONANIE:
– marchewkę obrać, pokroić w średniej wielkości plasterki. Włożyć do garnka, zalać wodą w ilości, by tylko przykryła marchewkę. Dodać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu, aż będzie miękka. Odcedzić, wystudzić i zmiksować blenderem na gładko
– do miski zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć sok. Dodać pokruszone tofu i dokładnie zmiksować na gładko
– dodać marchewkę, mąkę, kaszę i cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut
– masę nakładać na patelnię (najlepsza teflonowa) z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć na średnim ogniu placki. Na rumiano z obu stron
– podawać posypane cukrem pudrem, z dowolną kwaskową konfiturą lub roślinną śmietanką
Tak, tylko więcej płynu będzie trzeba
Czy mąkę pszenną można zastąpić mąką bezglutenową, np kolosową?
W wersji z tofu brzmią nawet na jeszcze ciekawsze! Zapisuję na liście do wypróbowania 😀
wyglądają obłędnie
JEstem ciekawa, czy równie dobrze smakują, ale wnioskuję, że tak 😀
Dziękuję![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Przepis bardzo ciekawy, ale jakie piękne zdjęcia do tego!
Bardzo dziękuje za miłe słowa![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Restauracji nie otworze, bo zawodowo mi daleko do gastronomii, ale może kiedyś spotkamy się na warsztatach kulinarnych
Pozdrawiam
Proszę bardzo![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
PYYYYCHOTKA i naprawdę smakują jak z prawdziwym twarogiem! Wielkie dzięki za rewelacyjny przepis
Chylę czoła przed Pana pasją, talentem , zaangażowaniem!
W piękny sposob Pan pisze, a zdjecia to prawdziwy majstersztyk!
Życzyła bym sobie kiedys usiąść w Pana restauracji i zjeść nie jedno cudne danie słuchając o jego pochodzeniu
Pozdrawiam serdecznie ☺️
Ps ciekawie muszą smakować te placuszki z owcami( literówki najlepsze na dzisiejszą zwariowaną pogodę)