Co łączy krakowskie małdrzyki, białostockie serniczki, kresowe twarożniki czy podkarpackie placki z sera? Oczywiście forma w postaci placków i składnik, jakim jest twaróg. W zależności od regionu, dodatki to jajka, gotowane ziemniaki, mąką do zagęszczenia masy. Wszystkie podawane są na słodko. Z owcami, owocowymi lub śmietanowymi sosami, posypane cukrem pudrem. Smażone na średnim ogniu na rumiano. Na śniadanie, podwieczorek czy kolacje.
To jednak województwo podlaskie ma pierwszeństwo w twarogowych plackach. W Białymstoku podawane są z samego twarogu i jajek lub twarogu i ziemniaków. Podczas odkrywania kuchni podlaskiej, znajdywałem prawdziwe perełki kulinarne. Wiele z nich utracono bezpowrotnie i tylko Panie z KGW przywracają je na nasze stoły. Takim kulinarnym odkryciem są właśnie te placki. Tu twaróg połączony jest z przetartą marchewką z dodatkiem mąki i kaszy manny. Mają piękny pomarańczowy kolor. Dawniej marchewkę po ugotowaniu przecierano przez sito, a twaróg ucierano w makutrze. Placki podawano z domowymi konfiturami lub galaretką z czarnej porzeczki, świeżymi owocami jagodowymi lub polewano słodką śmietanką. Proste i tanie jedzenie, a jakże smaczne. Ja oczywiście twaróg zastąpiłem zakwaszonym sokiem cytrynowym tofu. To już klasyka wegańskich wersji twarogowych potraw.
SKŁADNIKI:
– 360 g naturalnego tofu
– 3 marchewki (około 350 g)
– 3 łyżki kaszy manny
– 100 g mąki pszennej
– 3 łyżki cukru
– 2 duże cytryny (ok. 300 g)
WYKONANIE:
– marchewkę obrać, pokroić w średniej wielkości plasterki. Włożyć do garnka, zalać wodą w ilości, by tylko przykryła marchewkę. Dodać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu, aż będzie miękka. Odcedzić, wystudzić i zmiksować blenderem na gładko
– do miski zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć sok. Dodać pokruszone tofu i dokładnie zmiksować na gładko
– dodać marchewkę, mąkę, kaszę i cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut
– masę nakładać na patelnię (najlepsza teflonowa) z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć na średnim ogniu placki. Na rumiano z obu stron
– podawać posypane cukrem pudrem, z dowolną kwaskową konfiturą lub roślinną śmietanką
Tak, tylko więcej płynu będzie trzeba
Czy mąkę pszenną można zastąpić mąką bezglutenową, np kolosową?
W wersji z tofu brzmią nawet na jeszcze ciekawsze! Zapisuję na liście do wypróbowania 😀
wyglądają obłędnie JEstem ciekawa, czy równie dobrze smakują, ale wnioskuję, że tak 😀
Dziękuję
Przepis bardzo ciekawy, ale jakie piękne zdjęcia do tego!
Bardzo dziękuje za miłe słowa
Restauracji nie otworze, bo zawodowo mi daleko do gastronomii, ale może kiedyś spotkamy się na warsztatach kulinarnych
Pozdrawiam
Proszę bardzo
PYYYYCHOTKA i naprawdę smakują jak z prawdziwym twarogiem! Wielkie dzięki za rewelacyjny przepis
Chylę czoła przed Pana pasją, talentem , zaangażowaniem!
W piękny sposob Pan pisze, a zdjecia to prawdziwy majstersztyk!
Życzyła bym sobie kiedys usiąść w Pana restauracji i zjeść nie jedno cudne danie słuchając o jego pochodzeniu
Pozdrawiam serdecznie ☺️
Ps ciekawie muszą smakować te placuszki z owcami( literówki najlepsze na dzisiejszą zwariowaną pogodę)