Awokado najczęściej jest jedzone na surowo w postaci sałatek lub w kuchni wegańskiej służy do przygotowania kremów czekoladowych lub nadzienia do naleśników lub ciast.
Jest jedna odmiana awokado a mianowicie Haas, którą można poddawać obróbce cieplnej bez obawy wydzielania się toksycznych związków izocyjanianowych, które pojawiają się przy innych odmianach awokado.
Odmiana Haas jest mniejsza od często spotykanego awokado. Na bardzo ciemną skórkę i bardziej pofałdowaną.
Nadzieniem dla awokado jest kasza jaglana zmieszana z suszonymi pomidorami, skórką z limonki, tymiankiem i odrobiną cynamonu.
Pieczenie jest krótkie a otrzymany smak niepowtarzalny.
SKŁADNIKI:
– 4 awokado Haas
– 50 g kaszy jaglanej
– 5 suszonych pomidorów
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka świeżego tymianku
– skórka z połowy limonki
– sok z limonki
WYKONANIE:
– kaszę jaglaną ugotować na sypko i wymieszać z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami, solą, pieprzem, , tymiankiem, skórką i cynamonem
– awokado przekroić, wyjąć pestkę i skropić sokiem z cytryny lub limonki
– awokado napełnić masą
– awokado wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170°C
– po upieczeniu skropić sokiem z limonki
Na ciepło smakuje trochę inaczej a w połączeniu z jaglaną i pomidorami jeszcze lepiej
nie mogę oglądać tych zdjęć zbyt wcześnie rano labo późno bo od razu robię się głodna, co z tego, że przed chwilą jadłam albo właśnie jem 😀 awokado zapiekane jeszcze mi nie znane tzn. mama je często, ale z jajem – ja zaś pokuszę się o wersję z kaszą i ulubionymi suszonymi pomidorami <3
Spróbuj bo smak jest inny
Jasne, że może
Ma kompletnie inny smak na ciepło
mi jakoś awokado nie specjalnie przypadło do gustu, ale próbowałam go tylko na słodko, Twoja wersja na wytrawnie prezentuje się tak apetycznie, że z chęcią bym spróbowała!
Wygląda super! Cytryna może być?
Wygląda apetycznie!