PASTA Z PIECZONEGO RATATOUILLE I KASZY JAGLANEJ
weganon 3 listopada 2020

DSC_0050

Uwielbiam pasty warzywne. Nie tylko, jako smarowidło do kanapek, ale również, jako farsz do naleśników, pierogów. Najlepsze są z pieczonych warzyw. Odparowywanie wody powoduje, ze warzywa nabierają niepowtarzalnego smaku. Do zagęszczanie past używam mielonych pestek słonecznika lub dyni, orzechów lub kasze. Te ostatnie nadają nie tylko gęstości, ale również wielu cennych składników odżywczych. Do past warzywnych najlepiej pasuje kasza jaglana lub jęczmienna perłowa. W tej paście wykorzystałem warzywa z pieczonego ratatuille wg tego przepisu i dodałem kaszę jaglaną.

DSC_0055

SKŁADNIKI:

– połowa porcji ratatuille wg TEGO przepisu
– ½ szklanki kaszy jaglanej
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– po upieczeniu warzyw, przełożyć je na sito i dokładnie odcedzić z nadmiaru płynu. Zmiksować je niezbyt dokładnie blenderem ręcznym
– kaszę przepłukać kilka razy gorącą wodą. Przełożyć do garnka, dodać ¾ szklanki wody i szczyptę soli. Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia
– kasze połączyć ze zmiksowanymi owocami. Doprawić do smaku solą i pieprzem
–  przechowywać w lodówce do 3 dni

DSC_0052

DSC_0057

1 Komentarze

  1. Pasta rewelacja! Pyszna, nigdy wcześniej nie próbowałam robić past warzywnych z kaszą jaglaną, a to strzał w dziesiątkę! Całkowicie zgadzam się, że najlepsze pasty warzywne wychodzą z pieczonych warzyw. Są wtedy znacznie intensywniejsze w smaku:)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *