Brukselkowych przepisów ciąg dalszy. Chcę Wam pokazać, że te małe, zielone kulki mają potencjał kulinarny. Był pasztet. Czas na kopytka. Tak, wiem. Powinny być z ziemniaków. Jednak można trochę zaszaleć i zrobić z czegoś innego.
Zazwyczaj robię z ziemniaków i z ziemniaków z dodatkami. Buraki, dynia, marchew, bataty itd. Dla koloru, ale również dla smaku. Ma być szybko, prosto, tanio i smacznie. Do dopytek dodałem mąki orkiszowej. Nadaje im puszystości i dodatkowego smaku. Próbowałem z mąką gryczaną, ale wyszły piłeczki kauczukowe 😉 Niewiele składników, a obiad pycha
SKŁADNIKI:
– ½ kg brukselki
– około 1 szklanki mąki orkiszowej jasnej
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki lub lubczyku
– 1 łyżeczka majeranku
WYKONANIE:
– Brukselkę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić dokładnie. Wystudzić i ubić dokładnie tłuczkiem do ziemniaków
– dodać mąkę, sól i pieprz do smaku oraz zioła. Dokładnie wymieszać
– masa będzie się lekko kleić
– wilgotnymi dłońmi formować wałek i turlać na blacie posypanym mąką. Odcinać kopytka
– gotować w osolonej wodzie, około minuty od wypłynięcia
– podawać posypane koperkiem, polane oliwą lub, jak kto woli
Smacznego
Bardzo dobre Bardzo, bardzo
PS. Zrobiłam ze zwykłą mąką, jest git
Mysle, że spokojnie
witam,
świetny przepis zaraz zrobię a czy można mama zastąpić owsiana?
pozdrawiam
Ponoc dobrze klei tez maka kasztanowa lub tez warto dodac maki z ciecierzycy
Pozdrawiam
Obłed! Mistrzostwo w prostocie 😉 plus zdrowa i (prze)pyszna brukselka
Jak maka bezglutenowa to moze wtedy maki ziemniaczanej trzeba dodac i wyjda rownie fajne? jak zrobie to napisze czy wyszlo z tego coś wiecej niż kupa:)
One z pewnością muuuszą być pyyyyszne!!!:)
Pozdrawiam zbrukselkowanego Pawła:)))
Dziękuje
Nie grozi bezglutenowe nie dają rady w tym przepisie
Muszę koniecznie wypróbować bo brzmi wspaniale! A czy jeśli mąkę orkiszową zastąpić zwykłą pszenną też grozi kauczukiem ?
zaskakujące i fantastycznie się prezentujące