OŁYCKIE BLINY Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW
weganon 3 września 2023

DSC_0049

Kolejna potrawa kresowa, która nie zmieściła się w książce „Roślinna kuchnia kresowa”. Bliny są znane w naszej kuchni od wieków. Nierozerwalnie związane z kuchnią Kresów. Najczęściej robione z mąki gryczanej lub zmielonych, moczonych nasion gryki. Podawane ze śmietaną, czasami z kawałkami ryb lub ikrą. W byłym województwie lwowskim w okolicach Drohobycza, smażono bliny z ziemniaków gotowanych. Na Wołyniu w okolicach Ołyki w powiecie łuckim, smażono bliny z ziemniaków, ale surowych. Podawano je z sosem grzybowym, śmietaną lub twarożkiem czy siekanymi jajkami. Do Polski przepis przywieźli mieszkańcy Kresów, którzy osiedlili się w województwie lubuskim w okolicach Gorzowa Wielkopolskiego. Jaki jest smak blin? Wyczuwalny jest smak i zapach ciasta drożdżowego oraz smażonych ziemniaków. Do ich przygotowania, używano mąki pełnoziarnistej pszennej lub z dawnych zbóż takich, jak płaskurka czy orkisz. Dodawano mleko lub mleko z wodą, a gdy brakowało mleka, tylko wody. Jest również wersja, w której zamiast drożdży, używano kwaśnego mleka. Według mnie, są o niebo lepsze od gryczanych.

DSC_0073

SKŁADNIKI:

– ½ kg ziemniaków
– 250 g mąki pełnoziarnistej (użyłem z płaskurki) + 1 łyżka
– 30 g świeżych drożdży
– 125 ml ciepłej wody
– 1 łyżeczka soli
– olej do smażenia
– 1 łyżka cukru

WYKONANIE:

– do miski wkruszyć drożdże. Dodać 1 łyżkę mąki, cukru i wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut
– w tym czasie obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach
– do zaczynu dodać starte ziemniaki, resztę mąki i sól. Mieszać 5 minut. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę
– masę wymieszać i nakładać na patelnie wysmarowaną olejem. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano

DSC_0044

DSC_0058

DSC_0042

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *