NIEBIESKI PUDDING CHIA
weganon 17 lipca 2019

DSC_0568

Pewnie zastanawiacie się, skąd tak piękny, niebieski kolor. To dzięki mojemu, nowemu odkryciu. Niebieska herbata, która pojawiła się niedawno na rynku, staje się coraz bardziej popularna. Nie ma wyrazistego smaku, ale kolor jest obłędny. Odcień niebieskiego, zależy od czasu parzenia. Im dłużej, tym jest ciemniejszy. Czym jest niebieska herbata? To kwiaty klitorii tarnateńskiej. Wyglądem przypomina kwiaty naszego groszku. Piękne, niebieskie i rozłożyste. Bardzo popularna w kuchni ajurwedyjskiej. Wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwcukrzycowe, moczopędne, ale przede wszystkim działa na układ nerwowy. Poprawia pamięć, działa antystresowo, znosi napięcia. Jest idealna w zastosowaniu kulinarnym, jako naturalny barwnik. Niebieski kolor, zawdzięcza antocyjanom. Ciekawostką jest to, że po dodaniu do herbaty cytryny, kolor zmienia się na różowy.

Pierwsze zastosowanie, to pudding chia na mleku kokosowym z dodatkiem wanilii i borówek amerykańskich. Lekki, letni i smaczny deser. Już w głowie mam kolejne smakołyki z zastosowaniem kitorii :)

DSC_0578

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka płynnego mleka kokosowego (takie z kartonu)
– 20 suszonych kwiatów klitorii tanateńskiej (niebieskiej herbaty)
– 3 łyżki chia (użyłem TEJ)
– 1 łyżeczka dowolnego słodziwa
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– borówki amerykańskie

WYKONANIE:

– mleko zagotować ze słodziwem. Dodać kwiaty, zamieszać, przykryć talerzykiem i odstawić na 15 minut
– przecedzić przez sitko i maksymalnie odcisnąć płyn z kwiatów
– dodać wanilię i chia. Wymieszać dokładnie i wstawić na 2-3 godziny do lodówki
– pudding przekładać warstwami z borówkami

DSC_0591

DSC_0560

DSC_0574

6 Komentarze

  1. Gdzie kupujesz taką herbatę? Polecasz jakiś sklep internetowy? Taki deser wygląda obłędnie! Pozdrawiam :)

  2. Niesamowite… uwielbiam herbatę, ale o tej niebieskiej jeszcze nie słyszałam! Musze poszukać, a jak już kupię to na pewno spróbuję tego deseru. Wygląda obłędnie, a do tego wszystko w nim jest naturalne! ale super 😀

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *