Postanowiłem połączyć przepisy z dwóch regionów. Fuzja śląskich dołków i dyniowych pączków z Kujaw. I to było dobre połączenie. Wyszły małe, puszyste, żółte w środku pączuchy. Można je nadziać po usmażeniu, ale lepsza jest opcja maczania ich w dowolnych konfiturach, dżemach lub powidłach. Dodatek musu dyniowego sprawia, że pączki są dłużej świeże, wilgotne. Dynia pełni funkcje jajka. Takie przeznaczenie warzywa, było powszechne w czasach przedwojennych, kiedy było trudno o niektóre produkty. Zastosowanie musów warzywnych czy owocowych, jako zastępnik jajek, to nie wymysł naszych czasów. Pamiętajcie by dodać alkoholu lub octu. Gwarantuje to, że pączki nie będą nasiąknięte tłuszczem. Koniecznie posypcie je pudrem, gdyż ciasto nie zawiera dużo cukru. Gdyby tak było, to pączki paliłby się, a w środku byłyby surowe. Dodatek wanilii, nadaje pączkom wyjątkowego smaku. Proponuje nie nabierać dużej ilości masy, bo pączki dość rosną podczas smażenia. Może też to powodować, że będą surowe w środku. Wystarczy, tak około pół łyżki. Wszystkie wskazówki podane, czas na domową produkcję
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka mleka sojowego lub innego
– ½ szklanki musu dyniowego
– 50 g świeżych drożdży
– 3 szklanki + 1 łyżka mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
– 3 łyżki cukru + 1 łyżka
– 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki cukru waniliowego
– 2 łyżki alkoholu (np. rum), lub octu
– olej do smażenia
WYKONANIE:
– do miski wkruszyć drożdże, dodać po łyżce cukru i mąki
– mleko lekko podgrzać. Odlać ½ szklanki i wlać do drożdży. Dokładnie wymieszać. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut
– do pozostałego mleka dodać cukier i mus dyniowy. Podgrzać aż zacznie parować. Wymieszać do rozpuszczenia cukru
– do rozczynu dodać resztę mąki, ekstrakt waniliowy lub cukier, mleko z musem i alkohol
– wyrabiać ciasto łyżką około 5-6 minut lub maszynowo. Ciasto będzie lekko klejące
– Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut
– ponownie wyrobić ciasto łyżką, by pozbyć się powietrza
– w garnku rozgrzać olej do około 175°C
– do szklanki wlać trochę oleju. Będziemy zamaczać w niej łyżkę do nabierania masy
– nabierać łyżką masę (około ½ łyżki), nadawać lekko okrągły kształt masie
– kłaść na tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiano
– kłaść na ręcznik papierowy
– posypać cukrem pudrem
– wcinać z dowolnymi dżemami, konfiturami lub powidłami oraz herbatą