MIĘTOWE CIASTO CZEKOLADOWE PEŁNE ORZECHÓW
weganon 18 maja 2015

Połączenie czekolady z miętą, to jedno z moich ulubionych połączeń. Przypomina mi czasy jak bylem dzieckiem i pod choinkę dostawałem czekoladki z miętą w kształcie pieniążków. Oczywiście mięty tam nie było tylko jak podejrzewam olejek miętowy lub krople żołądkowe :)
Te aromatyczne zioło zaaplikowałem w masie czekoladowej ale i jako ozdobę. Do tego dochodzi fuzja smaku czekolady z truskawkami i borówkami, co stanowi istny szał smaku. Jak do tego dodamy orzechy, to pozostaje tylko ukroić kawał ciasta i zapomnieć o wszelkich problemach :)
Masę czekoladową można zrobić dwojako. Wymieszać rozpuszczoną czekoladę z kremem kokosowym lub rozpuścić czekoladę w mleku np migdałowym z dodatkiem agaru. Ilość podanych składników jest na dużą tortownicę (średnica 30 cm).
Możemy również dodać dowolnych owoców. Za kilka tygodni pojawią się wiśnie, które z czekoladę tworzą niezłą parę :)

SKŁADNIKI:

Na spód:
– szklanka nerkowców
– pół szklanki pestek słonecznika
– pół szklanki płatków owsianych zwykłych
– pół szklanki dowolnych musli
– 10 daktyli

Masa czekoladowa:
– 3 czekolady 100 g wegańskie
– krem kokosowy z 2 puszek mleka kokosowego
– 10 listków mięty + listki na wierzch
– pół szklanki orzechów ziemnych
– pół szklanki nerkowców
– syrop z agawy do posłodzenia
– pół łyżeczki cynamonu
– pół łyżeczki mielonego kardamonu
– truskawki, borówki i jagody goji


WYKONANIE:

Spód:
– w malakserze zmielić nerkowce, słonecznik, płatki i musli na grubsze okruchy
– daktyle namoczyć w wodzie, odlać wodę i zmiksować na gładko
– połączyć składniki (masa powinna być zbita i trzymać się w jednym kawałku)
– dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i wyrównać wierzch
– tortownicę wstawić na godzinę do zamrażarki

Masa:
– krem kokosowy zmiksować z miętą, przełożyć do garnka
– dodać połamaną czekoladę, cynamon, kardamon i podgrzać do rozpuszczenia się składników
– dodać syrop do smaku
– dodać orzechy i dokładnie wymieszać
– truskawki przekroić na pół i przyłożyć do ścianek tortownicy (powinny się przykleić)
– wlać masę i wyrównać wierzch
– ozdobić listami mięty, borówkami i jagodami goji
– ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki

 

22 Komentarze

  1. udało się z mlekiem sojowym :) dodałam dwie łyżki oleju kokosowego i ścięło się idealnie :) dziękuję było przepyszne 😀

  2. Krem kokosowy robimy wstawiając puszkę mleka kokosowego na kilka godzin do lodówki i wyjmujemy tylko biały osad. Ja używam czekolady wegańskiej ale możesz użyć takiej min. 70%

  3. Te odczekiwanie kilku godzin po wstawieniu tortu do lodowki musi byc prawdziwa meczarnia, chyba najlepiej wyjsc wtedy z domu, aby nie kusilo :) Na pewno wroce do tego przepisu, gdy bede miala jakas specjalna okazje.

    update: Przeczytalam ten przepis 3 razy i ciasto wydaje sie byc proste w wykonaniu! Moze nawet wystarczy okazja pt. "zjadlabym cos pysznego" aby je wykonac 😉

  4. Bardzo dziękuję :) Jestem od 25 lat, a czas sobie tak planuję by mieć codziennie coś nowego by nie popaść w rutynę :)

  5. Nie mogę uwierzyć, że dopiero dzisiaj po raz pierwszy trafiłam na tego bloga, to najlepszy blog wegański jaki kiedykolwiek widziałam, człowiek robi się głodny od samego oglądania zdjęć! Można wiedzieć, jak długo jest pan weganinem? I jak znajduje pan czas na tworzenie takich pyszności niemalże codziennie? Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego dnia :)

  6. to można je pominąć i dodać np do spodu więcej słonecznika lub pestek dyni a do masy dodać np amarantusa :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *