„MAŚLANE” CUKIERKI
weganon 19 maja 2016

Na blogu jest mało przepisów na wegańskie cukierasy a robi się je bardzo prosto. Wystarcza 2 czasem 3 składniki i mamy słodkie łakocie nie tylko dla dzieci.
 
Ten przepis jest banalny. Łączymy 3 składniki i otrzymujemy maślane cukierki. Nie ma oczywiście w nich ani grama prawdziwego masła. Jest za to kokosowe i orzechowe. Dla słodkości mus z daktyli. Jeżeli nie macie gotowych produktów to na blogu są na nie przepisy.
Cukierki z lodówki są lekko kruche. Gdy postoją poza nią stają się miękkie i ciągnące.
SKŁADNIKI:
– masło kokosowe z 200 g wiórków wg tego przepisu
– 2 kopiaste łyżki masła orzechowego
– 2 łyżki musu daktylowego wg tego przepisu
WYKONANIE:
– masło kokosowe wymieszać z musem daktylowym i masłem orzechowym
– masa powinna być gęsta i łatwo formować się
– układamy ją na papierze do pieczenia i formujemy bloczek
– wkładamy na kilka godzin do lodówki aż całkowicie stwardnieje
– placek kroimy na cukierki, które możemy zawinąć w papierki

7 Komentarze

  1. Przepis bardzo mnie zaintrygował, od pierwszej chwili kiedy go zobaczyłam, ale dopiero dziś nastał czas wykonania. Cały proces czasochłonny, bo zrobiłam najpierw masło kokosowe i orzechowe oraz mus daktylowy.Tak długo trwało przygotowanie składników, że zmodyfikował mi się w głowie ten 3-składnikowy przepis :) Dodałam za dużo masła orzechowego i masa wyszła nieco gorzka. Ale mimo to jestem dobrej myśli. Jutro test na dzieciach :)

  2. To są dwa inne składniki, podobne ,ale możesz spróbować i poeksperymentować 😉 nie powinno wyjść z tego nic złego.

  3. Czy masło kokosowe i pasta kokosowa to coś innego? Czy ewentualnie to przepisu można użyć takiej pasty?

  4. Czy masło kokosowe i pasta kokosowa to coś innego? Czy ewentualnie to przepisu można użyć takiej pasty?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *