LIBAŃSKIE CIASTO SFOUF (SFOOF)
23 maja 2016
Sfouf lub sfoof to jedno z moich ulubionych ciast. Intensywnie żółte dzięki kurkumie i semolinie. Wyraźnie cytrusowe przez cytrynę i ciężkie dzięki olejowi i tahinie. To klasyczne libańskie ciasto podawane do herbaty.
Plusem jest banalne wykonanie. W jednej misce suche składniki. W drugiej ciekłe. Wystarczy wymieszać łyżką, upiec i gotowe.
Ciasto kroi się w kwadraty, które tworzą rzędy lub wiersze (stąd nazwa ciasta). Na wierzchu układa się całe lub pokruszone migdały.
Moja wersja od oryginału różni się brakiem anyżku, na który jestem uczulony, masła i mleka. Zamiast tego jest niesłodzone mleko sojowe, olej rzepakowy i mielony kardamon.
To typ ciasta, które smakuje w dniu upieczenia jak i po tygodniu. Nie wahajcie się, zatem piec jego większej ilości, bo spokojnie poleży o ile wcześniej nie zostanie pochłonięte.
Ten przepis dedykuję mojej wspaniałej znajomej Bożence, która jest fanką tego ciasta
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki semoliny
– 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego
– szklanka mleka sojowego
– szklanka mąki pszennej
– szklanka dowolnego oleju o neutralnym smaku (rzepakowy, słonecznikowy)
– 3 łyżki tahiny
– płaska łyżka kurkumy
– sok i skórka z 2 cytryn
– 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
– płaska łyżeczka cynamonu
– łyżeczka mielonego kardamonu
– migdały do dekoracji
WYKONANIE:
– do miski włożyć semolinę, mąkę, proszek, cynamon, kurkumę, kardamon
– w drugiej misce wymieszać cukier z mlekiem do rozpuszczenia i dodać olej oraz sok z cytryny i tahinę. Dodać płynne składniki do suchych i dokładnie wymieszać
– dno i boki formy o wymiarach ok. 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę
– na wierzch rozłożyć grupo posiekane migdały, piec w temperaturze 180 stopni około 35 – 40 minut (do złotego koloru i suchego patyczka)
ja kupuje we włoskich
W jakim sklepie można kupić semolinę?
Wystarczy dokładnie łyżką
Ciasto mieszmy rózgą czy wystarczy łyżka/trzepaczka?
to ciasto nie jest puszyste, ale też nie powinno być zakalcem
Zrobiłam, zmniejszyłam troche porcje bo w blaszce 20×20. Ale w ogole nie wyrosło. Płaskie wyszło całkiem i troche struktura jak zakalec. Jak wymieszałam suche i mokre składniki to ciasto było bardzo gęste. Dodałam troche więcej mleka sojowego i oleju, ale nie chciałam przesadzić. Jaka powinna być konsystencja masy przed upieczeniem?
do płynnych składników
A na którym etapie dodajesz tahini?
Niczym, bo jest to ciasto semolinowe
Czym można zastąpić semolinę?
ślinotok ..
fajne; zapisuję sobie do zrobienia