Najfajniej jest tworzyć coś z niczego lub z resztek. Gdy produkty są już w gotowej wersji to mamy pół sukcesu. Wystarczy wymieszać i nadać kształt. Upiec, ugotować lub zmielić. Na słodko lub wytrawnie. Na obiad, śniadanie lub podwieczorek.
W ten sposób powstały krokiety. Zawsze mam nadmiar składników w lodówce i szafkę pełną różności. Soczewica, kasza jaglana, suszone pomidory, liście jarmużu. Dla kształtu mielony słonecznik. Kilka ruchów blenderem i masa gotowa. Uformowane krokiety wędrują do piekarnika.
Z czym je wcinać? Z surówką z kiszonej kapusty, puree z ziemniaków i groszku. Można je również zapakować w bułkę z dodatkiem sosu majonezowego z pomidorem, sałatą i korniszonami. Możliwości jest wiele
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka drobno zmielonego słonecznika
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– 3 spore gałązki jarmużu
– 1 słoik suszonych pomidorów w oleju ok 300 g
– 1 łyżka oregano
– 1 łyżeczka tymianku
– 2 starte ząbki czosnku
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
– soczewicę ugotować do miękkości w wodzie. Odcedzić i wystudzić
– pomidory odcedzić z oleju
– kaszę, soczewicę i pomidory dokładnie zmiksować. Dodać pozostałe składniki, wymieszać
i doprawić do smaku solą i pieprzem
– z masy formować krokiety. Układać na papierze do pieczenia. Piec 25 minut w 190°C
Dziękujemy za ten przepis! Pyszne są Dzisiaj u nas w menu
Robię jutro! A miałam”tylko” przejrzeć bloga,aby znaleźć jakieś fajne ciasto na.Wielkanoc… Dziękuję:)
Długo mietosilem w rękach
Moje nie wyszły zbite, ale może z piecyka takie wyjdą Nie wiem jak udało Ci się osiągnąć takie idealne kształty.
lepiej komosa
Co polecasz zamiast kaszy jaglanej? Quinoa? Ryż?
cieszę się, że smakują
Pozdrawiam
To najpyszniejsze kotlety, jakie kiedykolwiek jadłam! Powalają smakiem i zbitą konsystencją z niecierpliwością czekam na każdy nowy przepis. Pozdrawiam
Ha! Najlepsze przepisy to chyba właśnie tak powstają – z resztek:) pozdrawiam!
Zobaczyłam post na Facebooku i od razu wzięłam się do roboty, świetny pomysł na szybki obiad