KREM Z CUKINII Z ZIOŁAMI
weganon 25 sierpnia 2015

Jak szybko zrobić ulubioną zupę krem? Wystarczy pokroić młodą cukinie na kawałki i lekko poddusić z suszonymi ziołami. Następnie zmiksować ze świeżymi ziołami i gotowe.
Krem jest idealny z mlekiem kokosowym. Z dodatkiem plasterków pomidora. Ja wypróbowałem też z makaronem świderki i z płatkami migdałowymi.
Kilka lat temu pojawiły się nowe odmiany cukinii. Różnią się nie tylko kolorem, ale kształtem. Warto poeksperymentować z tym warzywem.

SKŁADNIKI:

– 3 średniej wielkości młode cukinie
– spora garść bazylii
– duży pęczek koperku
– 3 łyżki listków kolendry
– 5 listków mięty
– łyżka ziół prowansalskich
– łyżka suszonego oregano
– łyżka zielonego zataru
– szklanka drobno porwanego jarmużu
– sól i pieprz do smaku
– pół szklanki mleka kokosowego
– łyżeczka przyprawy curry


WYKONANIE:

– cukinie przekroić wzdłuż i wydrążyć gniazda nasienne
– pokroić w grubsze plasterki
– na patelnię wlać 1 łyżkę oleju i wrzucić cukinię
– dodać oregano, zatar i zioła prowansalskie. Wymieszać i dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut
– włożyć do garnka, dodać szklankę wody, jarmuż, kolendrę, bazylię, koper, miętę i dusić jeszcze z 5 minut
– zmiksować na gładko blenderem
-dodać mleko i curry. Doprawić solą i pieprzem
– zagotować

 

1 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *