Pasta bezjajeczna to typowy przykład, że kuchnia roślinna nie a granic. Jest wielu produktów, które naśladują smakami inne. Takim przykładem jest sól czarna, inaczej kala namak. Ta bogata w siarkę sól nadaje jajecznego smaku. Do past, majonezów, fritatt, tofucznicy i wielu innych potraw.
Jeżeli połączymy tofu z kaszą jaglaną, białą fasolą lub ciecierzycą to otrzymamy pastę. Dodatek kurkumy nada koloru. Sól jajecznego smaku. Musztarda i majonez ostrości. Obowiązkowy składnik to szczypior. Podkręca smak.
Pasta jest idealna do smarowania pieczywa. Można jej użyć do faszerowania łódeczek
z cykorii, układać na plasterki ogórka lub wypełniać pomidory
SKŁADNIKI:
– 1 kostka naturalnego tofu ok. 180 g
– 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– 5 łyżek wegańskiego majonezu
– 1 łyżeczka kurkumy
– sól i czarna sól do smaku (użyłem 1 płaskiej łyżeczki)
– 1 dymka
– 1 łyżeczka musztardy
WYKONANIE:
– wszystkie składniki prócz soli, pieprzu i dymki włożyć do miski i dokładnie zmiksować
– doprawić do smaku solą i pieprzem
– dymkę drobno posiekać i dodać do pasty. Wymieszać
– przechowywać w lodówce 3-4 dni
Dowolna. Najlepiej Sarepska
Jakiej musztardy użyto w przepisie :)?
Zapowiada się znakomicie ! Uwielbiam tofu w każdej postaci!