Uwielbiam ciasta drożdżowe. Urzeka mnie w nich zapach, aromat i to, że zawsze się udają. Są znane w każdym zakątku Polski. Przygotowywane z owocami sezonowymi, orzechami, makiem, serem, kruszonką. Na słodko i wytrawnie. Na Święta Bożego Narodzenia i inne uroczystości. W formie dużej blachy, zawijasów, małych drożdżówek. Przygotowuje się je z zaczynów, a następnie dodaje pozostałe składniki. To ciasto, jednak jest inne w przygotowaniu, a smak wyjątkowy.
Pomorze kojarzy się nam z Morzem Bałtyckim, Trójmiastem, plażami, Kaszubami. Takie miałem pojęcie do niedawna. Gdy zacząłem zgłębiać kuchnie regionalną, okazało się, że województwo pomorskie, to wyjątkowa kraina. Oprócz Kaszub, są również Żuławy, Powiśle i Kociewie. Ten ostatni region, ma wyjątkową kuchnię. Na blogu już pojawiło się kilka potraw z Kociewia. Czas na kolejny. Wiejska kociewska drożdżówka kiszona, to ciasto inne niż znacie. Nie ma tu podgrzewania składników. Zaczyn rośnie, a raczej ulega kiszeniu w chłodzie. Trwa to kilka ładnych godzin. Składniki umieszcza się w odpowiedniej kolejności w kamiennym naczyniu. Są dwie szkoły robienia drożdżówki. Jedna polega na kiszeniu, tylko zaczynu. Druga, całego ciasta. Wybrałem pierwszą metodę. Wzmianki o kiszonej drożdżówce, można znaleźć już w okresie dwudziestolecia międzywojennego. Kuch miał być puszysty i wysoki tak, by ledwo można było otworzyć usta. W wersji podstawowej z rodzynkami i kruszonką. W wersji na bogato z owocami sezonowymi, lukrem lub posypane pudrem. Kociewianki opanowały do perfekcji, przygotowanie kiszonych drożdżówek. W mojej wersji nie ma masła i jajek. Masło zastąpiłem wegańską margaryną, mleko krowie, roślinnym. Na wierzchu znalazły się truskawki
SKŁADNIKI:
Zaczyn:
– 100 g wegańskiej margaryny (użyłem BioAlsan)
– 50 g świeżych drożdży
– ¾ szklanki dowolnego cukru
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
Ciasto:
– 3 szklanki mąki pszennej
– truskawki lub inne sezonowe owoce
– 1 szklanka rodzynek
Kruszonka:
– 100 g wegańskiej margaryny (użyłem BioAlsan)
– 1/ 2 szklanki cukru pudru
– 1 szklanka mąki pszennej
WYKONANIE:
Zaczyn:
– do kamiennego naczynia włożyć zimne składniki w kolejności: pokrojoną na małe kawałki margarynę, pokruszone drożdże, cukier i całość zalać zimnym mlekiem
– naczynie przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce, na co najmniej 8 godzin
– po tym czasie, składniki zaczynu dokładnie wymieszać na jednolitą masę
Ciasto:
– zaczyn przenieść do dużej miski, dodać mąkę i rodzynki
– wyrabiać około 10 minut. Powinno się lekko kleić do rąk
– przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce
– foremkę o wymiarach około 20 na 30 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z miski i ponownie wyrobić, przez chwile. Wyłożyć do formy, wyrównać wierzch i ułożyć przepołowione truskawki (rozcięciem do góry)
– ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce
Kruszonka:
– składniki kruszonki zmiksować malakserem lub wyrobić między palcami. Powinny powstać małe grudki. Jeśli jest za suche, to dodać trochę zimnej wody
– posypać wierzch ciasta
– piec około 45 minut (do zrumienienia się kruszonki), środkowa półka, góra/dół w 175°C
tak
Czy można w tym cieście użyć rabarbaru zamiast truskawek?
Orkiszowa jasna. Nie polecam bezglutenowych, bo wyjdzie kit, którego nie da się zjeść. Szkoda czasu, składników i pieniędzy
A jest jakaś opcja, żeby to cudo wyszło z innej mąki niż pszenna ?
Tak
Czy można użyć drożdży suszonych?
Dziękuję
oryginalny przepis z dawna
Przepis na ciasto drożdżowe na zimno znajduje się w książce „Kultura i życie domowe” z 1925 roku: Wymieszać dobrze 10 dkg rozpuszczonego letniego masła, 3/10 litra gotowanego, przestygniętego mleka, 3-4 żółtka, 4 dkg cukru, troszkę rumu i 1 dkg drożdży, dodać do tego 1 liter mąki i urobić miękkie ciasto na wieczór przed użyciem i odstawić w chłodne miejsce. Rano ciasto to jeszcze raz wyrobić, postawić koło pieca, aby narosło i piec w średnim piecu. Chcąc się przekonać, czy ciasto jest upieczone, przebija się je patyczkiem; jeżeli do patyczka nie przyległo, można je z rury wyjąć.
Chciałam się zapytać jaki jest oryginalny przepis na kiszone ciasto ( nie jestem weganką, ale z ciekawością śledzę Twoją stronę) i jestem ciekawa jak wygląda niewege przepis.
oczywiście, że można. Ja bym nie rozmrażał
Czy można użyć owoców mrożonych? Mam akuraj jagody i chciałbym je użyć. Jeśli tak to czy owoce wcześniej rozmrozic czy położyć na ciasto zamrożone? Dziękuję!
Nie sam, bo jest również kokosowy i rzepakowy. I również olej nie jest pozyskiwany z plantacji przemysłowych, tylko upraw Bio ze zrównoważonego rozwoju.
Wygląda pięknie tylko ten BioAlsan to sam olej palmowy